Društvo

Грачаница: Оскрнављена црква

ГРАЧАНИЦА - Православна црква Светог Вазнесења Господњег у Грачаници, у Федерацији БиХ, оскрнављена је у ноћи између петка и суботе.


Привремени парох грачанички јереј Јовица Лазаревић изјавио је Срни да је јутрос, када је кренуо у обилазак цркве, примијетио да су улазна врата обијена, након чега је позвао припаднике Полицијске управе Грачаница, који су извршили увиђај.


Јереј Лазаревић каже да је ово је двадесето скрнављење грачаничке православне светиње у овој години. "Скрнављење овог храма започето је у рату, а настављено у миру", рекао је Лазаревић.

Грачанички свештеник је рекао да је ноћашњи напад на храм превршио сваку мјеру, јер је ова светиња често изложен нападима вандала, који га руше, разбијају прозоре камењем и обијају улазна врата.

Вандали су развалили улазна врата храма, узели дио новца са цјеливајуће иконе и ушли у олтар. Прије пет дана полупали су прозоре, настављајући тако девастирање светиње освештане 1923. године.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије је 6. августа ове године у Грачаници разговарао са начелником општине Нусретом Хелићем и предсједавајућим Општинског вијећа Мухаремом Мусићем о потреби рјешавања низа питања која се тичу повратка расељених Срба.

Владика Василије је рекао да је предуслов за то потпуна санација у рату девастираног храма, враћање у посјед национализоване зграде у којој би био смјештен свештеник који би опслуживао храм Христовог Вазнесења у Грачаници, те трајно рјешавање путоказа који упућују на манастир светог Николе на Озрену.

Према ријечима владике Василијем, представници општине су "показали добру вољу за рјешавањем многих питања од којих је приоритетно оно које се тиче повратка Срба и повратак црквене имовине". "Разговором и обећањима сам задовољан, а видјећемо шта ће од тога бити остварено", рекао је владика Василије прије мјесец дана у Грачаници.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog