Društvo

Један од најтежих периода за народ и цркву

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је ово један од најтежих периода историје српског народа и цркве, а да је посебно тежак проблем Косова и Метохије.


 

"Ако погледамо прошлост, изгледа да је ово један од најтежих периода историје српског народа", рекао је патријарх Иринеј за РТС.


Он је навео да је Србија кроз историју доживјела пораз на Косову, али не потпун, јер је и послије Косова остала Србија која је коначно пала послије Цариграда, те да је за то вријеме функционисала као држава, благодарећи мудрости царице Милице.

"За време османске владавине било је страшно тешко време, али смо остали на свим својим територијама. Било је страдања, уосталом о томе говори цела наша историја, али садашње време је веома тешко и зато га сматрамо једним од најтежих периода у нашој народној и црквеној историји", истакао је патријарх Иринеј.

Он је навео да је, осим многих проблема и тешкоћа с којима је суочен српски народ и црква, посебно тежак проблем Косова и Метохије.

Патријарх је поводом свог устоличења за 45. насљедника Светог Саве, у Пећкој патријаршији 3. октобра, рекао да је Пећка патријаршија административни и духовни центар Српске православне цркве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog