Društvo

Строжије казне за фиктивне техничке прегледе

БАЊА ЛУКА - Станицама за технички преглед у Републици Српској, које не буду прописно обављале посао, према Нацрту измјена Закона о друмском саобраћају, који је данас усвојила Влада, биће забрањено вршење техничког прегледа у период од 15 до 45 дана, а у поновљеном случају од 45 до 90 дана.


Из Министарства саобраћаја и веза РС саопштено је да је увођењем јединственог информационог система идентификовано много фиктивних техничких прегледа, односно случајева гдје возило није прегледано, а добило је потврду о техничкој исправности.

"Иако су мјере забране већ прописане, сматрамо да ће се, прописивањем периода на који ће се та мјера забране изрећи, знатно олакшати рад инспекцији", наводи се у саопштењу.

Основни циљ Министарства јесте превентивно дјеловање на станице за техничке прегледе и одговорна лица у станицама, гдје се утврде неправилности у раду, али да у случају да превентивне мјере не уроде плодом Министарство има и законске претпоставке за репресивне мјере.

Из Минисатарства саобраћаја и веза РС напомињу да се измјене у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају РС односе и на такси превоз између двије јединице локалне самоуправе.

"На овакав начин се онемогућава да такси превозници врше линијски превоз лица између двије јединице локалне самоуправе и представљају нелојалну конкуренцију превозницима који имају регистроване редове вожње и такси превозницима са територија других јединица локалних самоуправа", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да се одгађа примјена ограничења старосне доби за такси возила за оне превознике који су се затекли у вршењу овје дјелатности, те им се омогућује рок од 3,5 године за прибављање возила до десет година старости.

"На тај начин смањује се старосна доб такси возила и повећава безбједност саобраћаја", додаје се у саопштењу.

Из Министарства саобраћаја и веза напомињу да су у протеклом периоду направили анализу стања у области друмског транспорта тако што је извршено анкетирање јединица локалних самоуправа и превозника, те да се на основу тих анкета дошло до закључка да је потребно измјенити Закон о друмском саобраћају у одређеним одредбама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog