Društvo

Управа Бирча демантује синдикалце

ЗВОРНИК - Менаџмент фабрике глинице "Бирач" из Зворника тврди данас да су чланови "мањинског синдиката", као и представник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић, изнијели бројне дезинформације, паушалне и произвољне изјаве о стању у фабрици, које не доприносе укупном развоју овог колектива.


Демантујући све наводе "мањинског синдиката" и Пеулића, које су изнијели на синоћњем састанку, менаџмент фабрике оцјењује да су потпуно нетачне њихове тврдње да послодавац "крши колективни уговор о раду".

"Неистинита је изјава да је Споразум о преузимању радника супротан члану 33. Закона о раду, јер се овај споразум управо позива на овај члан, као основ за његово закључивање", нагласила је руководилац Правне службе Фабрике глинице Соња Рубеж.

Она је у писаној изјави нагласила да је у самим изјавама радника децидно наведено да се уговор преноси у складу са Законом, истичући да су неистинити наводи да је умањење плата радницима извршено без одлуке и догора са синдикатом.

"Умањење плата извршено је на основу Споразума репрезентативног синдиката и послодавца од 30. октобра 2009. године", рекла је она и нагласила да је неистинита и злонамјерна изјава да у Фабрици нема квалитетног социјалног дијалога, јер послодавац уважава и о свему води дијалог са Синдикатом који је репрезентативан.

Подсјећајући да Синдикат металске индустрије и рударства РС, на чијем је челу Тане Пеулић, представља мањински - нерепрезентативан синдикат, Рубежова је рекла да је Закон одредио да послодавац води социјални дијалог са Синдикатом металаца и рудара РС, који је у фабрици репрезентативан.

Овај синдикат окупља око 600 запослених радника и представља репрезентативну радничку организацију у фабрици глинице "Бирач".

Предсједник фабричког репрезентативног синдиката Мијат Живковић каже да овај синдикат разумије и подржава напоре менаџмента фабрике да су у вријеме свјетске економске кризе обезбиједи континуитет рада и запосленост сваког радника.

"До 1. новембра прошле године у фабрици смо имали скраћену радну недјељу на четири дана, тако да су плате свим радницима биле умањене 20 одсто", рекао Живковић и подсјетио да је са руководством потписан споразум по коме су плате од 1. новембра прошле до 28. фебруара ове године "Према овом споразуму, дефинисана је и исплата регреса за прошлу годину и укидање скраћеног радног времена које је важило до тада", рекао је он.

Генерални директор Фабрике Виргинијус Вајега рекао је да је, и поред огромних тешкоћа, фабрике током прошле године када се осјећала највећа свјетска економска криза, у којој се нашла и привреда РС и БиХ, редовно исплаћивала плате сваки мјесец, понекад са незнатним закашњењем.

"У времену затварања многих фабрика, ово предузеће је опстало, наставило да ради, што је наш примарни циљ да Фабрика и даље ради, а запослени имају плате и егзистенцију својих породица", рекао је Вајега.

Захваљујући напорима руководства фабрике и репрезентативног синдиката постигнут је договор са Фондом здравственог осигурања да данас почне овјеравање здравствених књижица, чиме је регулисано питање здравственог осигурање и лијечење радника, као и чланова њихових породица.

"Менаџмент фабрике у потпуности схвата тешку ситуацију и потребе радника, али исто тако очекује и да сви запослени разумију озбиљност ситуације у којој се налази предузеће, како би свако на свом радном мјесту допринио да се превазиђе ова тешка ситуација у којој се већ дуже вријеме налази ова фабрика", додаје се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog