Društvo

Лујић демантује Пут вјерника

БРЧКО - Шеф Полиције Брчко дистрикта Горан Лујић демантовао је тврдње изнесене на сајту "Пут вјерника" да су у акцији "Свјетлост", проведеној у комуни вехабија у Горњој Маочи, приликом привођења на информативни разговор малтретирана дјеца.


Он је оцијенио да су на сајту, који уређују припадници вехабијског покрета из Горње Маоче, објављени написи којим се на неозбиљан начин коментарише полицијски рад.

"Као прво, није ријеч о дјеци, него о четворо малољетних лица, која су након претреса у Горњем Рахићу, код Брчког, приведена у полицију на информативни разговор. Двојица од њих су били седамнаестогодишњаци, док је јтрећи имао 15, а четврти 16 година", прецизирао је Лујић.

Према Лујићевим тврдњама, све вријеме саслушавања присутвовали су радници Центра за социјални рад, а комплетну акцију су надзирали припадници Јединице за професионалне стандарде, управо да се не би десиле ситуације, попут малтретирања и претјеране употребе силе.

Он је подсјетио да је акција дуго припремана и да ништа није било препуштено случају.

Лујић је рекао да је полиција имала разумијевања приликом претреса кућа у периоду када су практикована упражњавања вјерских потреба.

Он није могао да коментарише податак објављен у неким медијима да су у Горњој Маочи затечена дјеца, која су била запуштена и изгладњела.

"Такве чињенице које смо затекли на лицу мјеста, у вези са изгладњелом и запуштеном дјецом, биће предмет истраге и евентуално утврђена кривична одговорност лица", каже Лујић.

Један од учесника акције "Свјетлост" рекао је раније да су дјеца затечена у вехабијској комуни, најблаже речено, запуштена, неухрањена и неуредна.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић изјавио је Срни да дјеца затечена у Горњој Маочи нису злостављана у смислу чињења неког кривичног дјела и да ово тужилаштво не проводи никакву истрагу по том питању.

"О том, потом", одговорио је Грубешић на питање да ли су тачни наводи да су укомуни пронађена злостављана дјеца.

Горња Маоча је изоловано село у којем не владају закони БиХ, а двадесетак породица са најмање тридесеторо дјеце живе по шеријатским законима.

У највећој посљетарној полицијској акцији у БиХ блокирано је село Горња Маоча код Брчког које је претворено у вехабијску комуну, испитано је 31 лице а ухапшено њих седам, од којих је један страни држављанин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog