Društvo

Србија тражи Фирера из Њемачке

БЕОГРАД – Министара правде Србијен Снежана Маловић изјавила је данас да је Савезном министарству правде Њемачке упућена молбу за изручење вође организације Национални строј Горана Давидовића - Фирера, који је ухапшен на основу међународне потјернице у тој земљи.


Маловићева је објаснила да је српско министарство екстрадицију Давидовића тражило и од Италије, али како одлука Апелационог суда у Трсту по том захтјеву још није донијета, окривљени је у међувремену побјегао у Њемачку, гдје је и ухапшен по потјерници српског Интерпола.

Давидовић је ухапшен у Траунштајну у Њемачкој. У саопштењу МУП-а је прецизирано да је Интерпол Београд за Давидовићем расписао потјерницу ради издржавања казне затвора у трајању од једне године због кривичног дјела изазивање националне, расне, вјерске мржње и нетрпељивости.

Давидовић је осуђен на годину дана затвора због изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, пошто је суд утврдио да је, крајем 2005. године, са групом неонациста, упао на антифашистичку трибину Филозофског факултета у Новом Саду, где су вербално и физички напали учеснике.

Окривљени се није одазвао позиву за издржавање казне у Казнено-поправном заводу Сомбор, па је Општински суд у Новом Саду, марта 2009. године, издао потјерницу за њим.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog