Politika

Инцко укинуо забране Аћимовићу, Ђогићу и Прскалу

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко донио је одлуке којима се Светозару Аћимовићу, Ивану Ђогићу и Звонку Прскалу укидају забране да обављају званичне, изборне или именоване дужности, те да се кандидују на изборима и да имају функције унутар политичких странака. 


Ове три одлуке донесене су у свјетлу принципа правичности, добре управе и разборитог вршења међународног мандата високог представника који узимају у обзир баланс између заштите стабилности државе и права појединца, саопштено је из ОХР-а.

        У саопштењу се наводи да се овим одлукама не оспорава ваљаност првобитних одлука високог предствавника о смјени, нити се лица на која се ове одлуке односе аутоматски враћају на дужности на којима су била у вријеме смјене.

        Одлука о забрани учешћа Светозара Аћимовића у јавном животу БиХ донесена је 26. фебруара 2001. године, а Ивана Ђогића и Звонка Прскала 26. јуна исте године, наводи се у саопштењу.

        Аћимовића је смијенио тадашњи високи представник Педи Ешдаун. Аћимовић је био директор Електропривреде Републике Српске и предсједник Управног одбора. Образложење за његову смјену било је лоше руковођење фирмом у којој су утврђене криминалне активности које Аћимовић није спријечио.

        Тадашњи високи представник за БиХ Волфганг Петрич донио је одлуку о смјени Прскала са функције замјеника шефа Финансијског одјељења у Министарству унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.

        У образложењу одлуке о смјени наводи се да је Прскало, као један од 20 лица на списку, потписао изјаву којом пориче уставност Владе Федерације БиХ, одбија да је прихвати, те изражава пуну подршку такозваном "Хрватском народном сабору" и његовим одлукама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog