Politika

Иванић: Сталним спомињањем референдума постајемо неозбиљни

БАЊА ЛУКА- Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић изјавио је да свакодневно "лицитирање" са референдумским питањем, које покрећу Влада Републике Српске и Савез независних социјалдемократа, може довести у питање његово одржавање.


"Закон о референдуму и уставна одредба која омогућава његово одржавање донесени су и он је могао бити одржан раније, и то питање никада није било проблем", рекао је Иванић, додавши да је спорно "играње" референдумом и референдумским питањем, а РС постаје неозбиљна.

Лидер ПДП-а сматра да "поигравање са том темом показује да је стање катастрофално, посебно у економији".

Он сматра да је Влада РС недосљедна, јер ће на истој сједници када буде разматран Нацрт закона о референдуму и грађанским инцијативама, 9. фебрура, на дневном реду бити и измјене Закона о држављанству, који је директна посљедица наметнутих одлука високог представника.

Иванић је додао да ће, према неким његовим сазнањима, партије из Федерације ускоро покренути питање референдума на нивоу БиХ. "Вјероватно би такав референдум расписала Парламентарна скупштина БиХ, али сматрам да се то неће десити, јер неће бити могуће постићи сагласност", рекао је Иванић новинарима у Бањoj Луци.

Лидер ПДП-а је навео да су општински избори у Билећи показали да власт има алтернативу, те да опозиција у РС још није имала конкретне разговоре око заједничког наступа на предстојећим општим изборима у БиХ.

"Сматрамо да требамо имати заједничког кандидата за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ и да се партије обавежу да ће послије избора остати заједно, какви год буду резултати", сматра Иванић.

Коментаришући усвајање резолуције у БиХ о Савјету Европе, Иванић је истакао да се у тој резолуцији нигдје не спомиње "Дејтон два", као ни организација било какве конференције.

"Нема могућности организације `Дејтона два` и Савјет Европе не предлаже конференције, него трајну и ширу расправу о изазовима са којима се суочава БиХ", рекао је Иванић, након повратка из Стразбура гдје је присуствовао засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog