Politika

Живковић: Резолуције Савјета Европе неће имати теже посљедице

БИЈЕЉИНА - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић изјавио је да посљедње резолуције Савјета Европе о стању у БиХ, иако се тумаче на различите начине, не могу имати теже посљедице на дешавања у земљи.


Он каже да су и у међународној заједници схватили да је напредак могућ само уколико буде постигнут договор домаћих политичара.

        "И досадашње резолуције, а било их је у задњих неколико година мноштво, изазивале су различита тумачења у зависности од политичких ставова и аспирација у БиХ. Међутим, нису, а по свом парламентарном карактеру и не могу да имају теже политичке импликације на политичка дешавања у БиХ", рекао је Живковић.

        Он је истакао да је и међународна заједница свјесна да само договор и компромис домаћих релевантних фактора може обезбиједити унутрашњи легитимитет у БиХ, којим би био направљен политички искорак, а туторство, наметања, паметовања, експериментисања и уцјене, чега је било и превише у посљедње вријеме, имало би контраефекат и пријетило да ову земљу врати унатраг.

        "Није први пут да се у БиХ раде ствари у посљедњи час и под притиском. По предлагачима и њиховим приједлозима види се да осјећају кривицу, због чега нису прихватили разумне приједлоге СНСД-а да се у разговорима о промјени Устава уради оно што је могуће промијенити, а не беспотребно расправљати о ономе шта би неко хтио или волио да се промијени", рекао је Живковић.

        Он је истакао да није европска пракса да се мијења Изборни закон у изборној години и додао да се са великом пажњом мијењају било који закони, а Устав ником не пада на памет да мијења.

        Живковић мисли да је реално да БиХ на прави начин одговори на пресуду Суда за људска права у Стразбура и испуни услове неопходне за визну либерализацију упркос томе што очекује да ће приближавањем избора парламент све више личити на позориште, односно циркус.

        "Правила налажу да држава преко Савјета министара има рок од шест мјесеци, са могућношћу да се тај рок продужи на још 6 мјесеци, достави План активности и образложи намјере и начин на који ће оне бити остварене у смислу испуњавања обавеза из пресуде. Обавеза, дакле, постоји, рок је разуман, а на домаћим политичким актерима је да направе компромис", рекао је Живковић.

        Живковић каже да је убијеђен да ће питање визне либерализације за грађане БиХ бити ријешено до маја, без обзира што је ово изборна година.

        "Након усвајања измјена и допуна Кривичног закона у Парламентарној скупштини БиХ остали су још само неки технички детаљи - питање сервера за полицијске агенције, читача биометријских пасоша на граничним прелазима и други који се рјешавају у ходу, сви важни услови непходни за стављање БиХ на бијелу шенген листу су испуњени. На потезу је Европска унија и њена политичка одлука да се БиХ придружи шенген зони", рекао је Живковић.
                                                        

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog