Svijet
Боливијци враћају кокаин у Кока колу
ЛА ПАЗ – Боливијске власти намјеравају да познатом напитку „кока-коли” врате првобитни рецепт додавањем екстракта двије биљке, коке и коле, а према оригиналној процедури производње коју је још 1886. годне смислио амерички официр Џон Пембертон, објављено је у Ла Пазу.
Такву колу ће моћи да купи сваки туриста, што ће тој земљи, како очекују њени званичници, помоћи да повећа пласман кокаина који се у Боливији производи легално.
У влади сматрају да то представља нормалну меру „подршке аграрном сектору”, објављено је у локалним гласилима, а преноси руски сајт izvestia.ru.
Идеју „враћања изворима” изнијели су сељаци боливијске области Кокачамба, а предсједник те земље Ево Моралес јој је дао „топлу подршку”.
Рецепт Пембертона обухвата, иначе, мјешавину екстракта од три дијела листова коке и једног дијела ораха коле.
Дугим ријечима, у „исправној” боливијској „кока-коли” кокаина треба да буде једва нешто мање него кофеина.
Пембертон је сматрао да је кокаин нешкодљива замјена за алкохол и препоручивао га као помоћ за зависнике од морфијума, а кокаинском колом је лијечио импотенцију.
Првобитна „кока-кола” је, уосталом, била патентирана ништа мање него као лијек „против свих нервних поремећаја”.
У Боливији се сада под легалним засадима коке налази 12.000 хектара земљишта, а ускоро би се под плантажама те биљке могло наћи, како процјењују локални познаваоци ситуације, око 20.000 хектара.
Влада Боливије води, међутим, борбу против нелегалне производње кокаина, а од почетка ове године је већ уништено најмање 29 илегалних покретних лабораторија за производњу те опојне дроге.
Свака од тих илегалних лабораторија је била у стању да произведе по 145 килограма тог изузетно јаког наркотика дневно, наводи боливијска штампа.