Republika Srpska
Србија троши најмање меса у Европи
БЕОГРАД - Грађани Србије једу најмање меса у Европи, резултати су анкете спроведене у више од 97 одсто домаћинстава у Србији.
Према резултатима анкете, сваки грађанин Србије током 2008. године у просјеку је појео 44 килограма меса и рибе, што је 7,4 одсто мање него 2007. године и скоро двоструко мање од просјека земаља ЕУ који износи 86 килограма.
Наводећи да чак и када се додају месне прерађевине, укупна утрошена количина једва да прелази 60 килограма, лист истиче да је по потрошњи меса Србија на самом дну европске љествице, а иза ње је само Албанија.
На пад потрошње највише су утицале високе малопродајне цијене (месо је у Србији најскупље у региону) и катастрофално стање у сточарству.
Према подацима Групације Привредне коморе Србије за кланичну индустрију, у Србији се годишње произведе 450.000 тона, што је за око 200.000 тона мање у односу на 1990. годину.
Да се ситуација додатно погоршава, види се и из поређења куповне моћи просјечне плате овог и прошлог љета.
У односу на јул 2008. године, грађани Србије су у истом мјесецу ове године са просјечном зарадом могли да купе знатно мање млијека и јаја и за око шест одсто мање свињског меса.
Грађани развијених европских земаља за храну и пиће издвајају највише 20 одсто кућног буџета, док грађани Србије за исте производе често потроше и више од половине мјесечних примања.
Ако је мања потрошња меса позитиван тренд са становишта данашњих нутрициониста, проблем је што грађани Србије једу и пет пута мање воћа по становнику од просјека ЕУ, а предњаче само у потрошњи хљеба и пецива. Сваки грађанин Србије је прошле године појео чак 110 килограма хлеба и пецива или три пута више од европског просјека.