Republika Srpska

Србија остварила суфицит према ЦЕФТА

НОВИ САД - Србија је у прва четири мјесеца ове године остварила трговински суфицит са земљама потписницама ЦЕФТА споразума у износу од 370,9 милиона евра, саопштено је из Републичког завода за статистику.


У саопштењу се наводи да је суфицит остварен углавном добрим извозом пољопривредних производа, житарица и производа од њих, као и од извоза разних врста пића.

Укупан извоз Србије у прва четири мјесеца ове године био је 705,4 милиона долара, а увоз 334,5 милиона долара.

У Србију је из региона ЦЕФТА највише увожено жељезо и челик, електрична енергија и производи од неметалних минерала.

Србија је у 2008. години остварила суфицит у трговинској размјени са земљама ЦЕФТА од укупно1,8 милијарди долара, што је такође био резултат извоза пољопривредних производа.

Регион ЦЕФТА једно је од ријетких тржишта са којима Србија остварује континуирани суфицит у размјени, односно на које више извози него што увози.

Према учешћу у укупном извозу Србије, то тржиште је друго по значају, послије тржишта ЕУ, а у Републичком заводу за статистику сматрају да су његове додатне предности близина и познавање пословне културе, као и преференција потрошача.

Истовремено, постоји и могућност ослобађања од царина за извоз производа за чију производњу је коришћено 70 одсто сировина из ЦЕФТА региона или ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog