Vijesti

U Sarajevu privedeno sedam osoba, među njima i direktor KJKP Rad Nijaz Salamović i bivša direktorica Vera Arnautović

Po nalogu postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) pripadnici Uprave policije MUP-a KS su rano jutros priveli sedam osoba koje se sumnjiče za nezakonitosti u komunalnom preduzeću Rad od 2021. do danas.

Među privedenima je, kako nezvanično saznaje Klix.ba, i direktor KJKP Rad Nijaz Salamović koji je na ovu funkciju imenovan kao kadar NiP-a.

Privedena je i bivša direktorica ovog preduzeća Vera Arnautović te bivši i sadašnji članovi Nadzornog odbora.

Ranije su u istom predmetu, tačnije, u osmom mjesecu ove godine izvršeni pretresi u ovom preduzeću prilikom kojih je izuzeta dokumentacija i dokazi o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima.

Pretresi su, podsjetimo, vršeni zbog sumnje na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Nijaz Salamović se sumnjiči da je fingirao radni staž i iskustvo, ignorisana upozorenja Ureda za borbu protiv korupcije

On se sumnjiči da je fingirao radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima.

Salamović je prvo bio imenovan za izvršnog direktora KJKP Rad, a uprkos upozorenju Ureda za borbu protiv korupcije KS da postoje nepravilnosti, on je u februaru ove godine odlukom Nadzornog odbora imenovan za direktora preduzeća na mandat od četiri godine.

Njemu je na taj način omogućena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 120.000 KM u vidu mjesečnih plata obavljajući funkcije koje nije smio obavljati.

Prema nezvaničnim saznanjima, inspektori su posjetili i prostorije stranke NiP kako bi se uvjerili da li je Salamović obavljao određene stranačke funkcije što je u suprotnosti s odredbama funkcije direktora javnog preduzeća.

Ono što je do sada poznato jeste da je osam osoba privedeno, a pored Salamovića tu su i bivša direktorica Vera Arnautović, bivši predsjednik Nadzornog odbora KJKP Rad Reuf Sulejmanović i članica NO Lejla Dragnić i još četiri osobe.

Privođenjima je prethodila istraga Tužilaštva KS u saradnji s Upravom policije MUP-a KS i Uredom za borbu protiv korupcije KS.

 



Foto: klix.ba

Izvor: klix.ba



Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog