Vijesti

Ustavni sud BiH privremeno obustavio primjenu dijela pravilnika Srpske o udžbeniku za istoriju

Krnji Ustavni sud BiH privremeno je obustavio primjenu dijela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke krnjeg Ustavnog suda BiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti, koji je podnijelo 13 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ovog krnjeg suda.

Obrazlažući svoju odluku, krnji Ustavni sud je istakao da bi sprovođenje Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Srpske i Priloga broj 20 – Nastavni program za nastavni predmet Istorija u osporenom dijelu "imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije".

"Nastava u Srpskoj već je počela i neminovno je da će se i osporeni dio Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na Temu 11. `Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat`, koji se tiče ljudskih prava djece, primjenjivati. Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Priloga može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti", navode u krnjem Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud je zato ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka, te podsjetio da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahtjeva.

 

Foto: Berin Terović (RFE/RL)
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog