Vijesti

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području cijelog entiteta

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području cijelog entiteta Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području cijelog entiteta, usljed katastrofalnih poplava u kojima je stradalo najmanje 14 osoba.

To je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio potpredsjednik Vlade FBiH i ministar razvoja i preduzetništva Vojin Mijatović i dodao da je to jedna od tri donijeta zaključka.

- Na hitnoj telefonskoj sjednici Vlade FBiH donijeta su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažuju specijalizirane timove za spašavanje na vodi. Donijeli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni štab u stalnom zasjedanju koji ima zadatak da koordinira aktivnosti zajedno sa štabom Civilne zaštite - rekao je Mijatović.

Dodao je da je donijet i zaključak i inicijativa prema BH Telekomu da se izdvoji milion i po KM prema pogođenim područjima.

- Od jutros negdje oko pet sati, premijer i nekoliko ministara su na terenu. Odmah nakon konferencije za medije svi ostali ministri će se uputiti na lokacije.

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su kazali, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padavine i u narednim danima.

- Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sjednicu štaba gdje smo donijeli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Јablanice pa ćemo vidjeti stanje u ostalim opštinama. Ima dosta mjesta na opštini Јablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i evakuacija je u toku - rečeno je.

Ovo je jedna od najtežih situacija koja je pogodila FBiH nakon one 2014., podsjetili su na konferencije za novinare i istakli da je otežavajuća okolnost to što se rasplaže informacijama da će kiša padati i u naredna dva dana.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Za kojeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke ćete glasati?

Rezultati ankete
Blog