Vijesti

Karan: Pozitivni efekti uspostavljanja registra pedofila

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je da je uspostavljanje registra pedofila u Srpskoj dalo pozitivne efekte, te da je ovo ministarstvo usmjereno na zaštitu djece od seksualne zloupotrebe i iskorištavanja, ali i na sprečavanje pravosnažno osuđenih lica da nastave sa tim krivičnim djelima.

Podsjetivši da je Republika Srpska 2018. godine donijela Zakon o posebnom registru lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, Karan je naveo da MUP vodi ovaj registar i da je usmjeren na kontrolu kretanja osuđenih lica. 

"Osuđena lica se moraju javljati MUP-u kada napuštaju mjesto prebivališta ili boravišta, a posebno da ne bi ponovo došla u kontakt i radni odnos ili se čak približila mjestima gdje se nalaze djeca, mladi, ustanove koje se bave tim pitanjima", rekao je Karan novinarima u Banjaluci. 

On je dodao da MUP razmjenjuje podatke sa agencijama za sprovođenje zakona, policijskim i pravosudnim, ali i u međunarodnopravnoj pomoći ustupa takve podatke. "Djeca i mladi su ugroženi na različite načine, posebno kada je riječ o visokotehnološkom kriminalitetu gdje su velike mogućnosti zlostavljanja i iskorištavanja djece", podsjetio je Karan.

 

Izvor: nezavisne.com

Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog