Vijesti

Creditable Opportunities: Saradnja IFC-a i EOS-a za održive investicije i podršku likvidnosti

Kompanija Creditable Opportunities BA je u fiskalnoj 2023/2024 otkupila portfolije potraživanja i nekretnina od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. U pitanju su portfoliji potraživanja NLB Banke d.d. Sarajevo, te portfolij nekretnina Unicredit Bank d.d. Sarajevo.

Time su pokrenute aktivnosti na realizaciji dugoročne strategije ove kompanije koja je usmjerena ka  unapređenju finansijskog sektora Bosne i Hercegovine, podršci održivim investicijama, likvidnosti privrede i odgovornom ekonomskom razvoju.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke i najveća svjetska razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju i EOS Grupa prije dvije godine pojačale su saradnju u oblasti nekvalitetnih kredita (NPL) i problematičnih nekretnina (REO) osnivanjem Creditable Opportunities (Lux entity) koja u BiH posluje pod nazivom Creditable Opportunities BA. Kompanija je usmjerena na podršku postizanju održivosti ekonomije kroz razvoj društvenih, okolišnih i poduzetničkih aspekata NPL poslovanja.

”Kompanija već postiže dobre poslovne rezultate koji su plod spojenih resursa IFC-a i EOS-a, naših ekspertiza i globalnog iskustva u područjima nekvalitetnih kredita i problematičnih nekretnina. Creditable Opportunities BA zapravo jeste osnovan kao naš zajednički - strateški i ekspertski - odgovor i posvećenost dugoročnom ekonomskom rastu i prosperitetu Bosne i Hercegovine a 50/50 vlasnička struktura osigurava nam uravnotežen pristup upravljanju i donošenju odluka,” poručuju iz kompanije, te napominju da im to ujedno omogućava da maksimalno iskoriste prilike za inovacije i održiv rast.

Bosna i Hercegovina je u grupi zemalja - ekonomija sa poteškoćama a sposobnost upravljanja problematičnim zaduženjima je ključni faktor u stabilizaciji finansijskog sistema. Korisnici usluga finansijskog sektora trebaju priliku da izmire svoje obaveze, a banke i investitori trebaju likvidnost kako bi finansirali nove kredite ili projekte. Time se svima omogućava fokus na vlastitu osnovnu djelatnost. Udruženi u zajedničkom poslovnom poduhvatu, IFC i EOS, usmjereni su na omogućavanje bankama i finansijskim institucijama u Bosni i Hercegovini da ublaže rizike kojima su izloženi zbog problematičnih kredita. Osim što pomaže bankama, Creditable Opportunities BA pruža pomoć zajmoprimcima da izmire svoje neizmirene obaveze i utvrde njihovu kreditnu sposobnost. U ovom kontekstu, fokus djelovanja je na otkupu osiguranih potraživanja od finansijskih institucija.

Ova uspješna inicijativa dodatno potvrđuje kontinuirani rast i uspjeh EOS MATRIX-a Bosna i Hercegovina u partnerstvu s IFC-om, te pozicionira kompaniju kao ključnog aktera u unaprjeđenju finansijske stabilnosti i podršci održivom ekonomskom razvoju zemlje.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog