Vijesti

Globalni kolaps: Pad sistema paralisao banke

CrowdStrike, velika kompanija za kibernetičku sigurnost, nakon najnovijeg ažuriranja ne radi.

BROJNE institucije i kompanije širom svijeta, među kojima su avio kompanije, banke, bolnice i medijske kuće, prijavile su tehničke kvarove koje im stvaraju poteškoće. 
 
Na Reditu korisnik pod imenom BradW CS je objavio: „Imamo široko rasprostranjene izvještaje o BSOD-ovima na Windows hostovima, koji se javljaju na više verzija senzora. Istražujemo uzrok. TA će biti objavljena uskoro.”
 
Problemi su zabilježeni i u regiji i u Bosni i Hercegovini.
 
Mnoge kompanije koje se oslanjaju na kompjuterski rad, a imaju sistem Windows, nisu u mogućnosti da rade. Avioni širom SAD-a i Australije su prizemljeni. U problemu su i banke i trgovine.
 
„Istražujemo problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama,” istakli su iz Microsofta.
 
Američki Frontier Airlines nakratko je obustavio sve letove u četvrtak zbog velikog kvara na Microsoft-ovim mrežama, piše NY Times, prenosi N1.
 
TV i radio kuće takođe ne rade ili rade otežano, javlja ABC News.
 
Po svemu sudeći, problem je nastao nakon posljednjeg updatea antivirusnog programa Crowdstrikea, koji je izazvao fenomen koji je u IT svijetu poznat kao "plavi ekran smrti" na Windows računarima.
 
 
 
Izvor: glassrpske
 
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog