Kultura

I MONUMENTALNO DJELO MOŽE BITI MALIH DIMENZIJA (FOTO)

Ovo je posveta, kao i nekoliko prethodno organiziranih izložbi miniformata, Jurju Juliju Kloviću, renesansnom geniju umjetnosti minijature iz naših krajeva.

Klović je rodom iz maloga mjestašca Grižana smještenoga u prostoru Vinodolske općine u Primorsko-goranskoj županiji. Ma koliko Grižane u stvarnosti bile malo mjesto, iznjedrilo je velikana, iznjedrilo je umjetnika svjetskoga glasa koji je svu svoju genijalnost sapinjao  u malom formatu. U tome i jest njegova veličina i snaga i zato mu se već nekoliko stoljeća klanjaju i posvećuju umjetnici cijeloga svijeta. I ova izložba posveta je tom duhu, toj  veličini, tom umjetniku koji je rođen i odrastao u ovoj vinodolskoj kotlini i ima važne odrednice. Prva je stalno i kontinuirano aktualiziranje imena Klovića kao umjetničke veličine podrijetlom iz ovih krajeva, a druga da se ime ovoga velikana spominje i širi u svim točkama i miljeima umjetnika koji sudjeluju u izložbama posvećenim Kloviću. 
 
Kuća Klović, kuća posvećena ovom velikanu minijature, svojevrsni je umjetnički, kulturni i duhovni  orijentir za umjetnike koji rade mali format.  Nju pohode  afirmirani umjetnici  sa svojom umjetničkom mišlju, sa svojim umjetničkim radovima pa tako ovom izložbom povezujemo različite umjetničke, povijesne, kulturne, duhovne i svake druge i točke i ishodišta umjetnika izlagača i samoga Klovića i njegovih Grižana. Opsegom je ova izložba mali projekt, ali po sudionicima i idejnim namjerama ona je kulturna misija znatno širega dometa i od  Klovićevih Grižana i od Primorsko-goranske županije. 
 
Ovu izložbu organizira Atelje Yellow time iz  Rijeke u suorganizaciji s Vinodolskom općinom i Turističkom zajednicom Općine Vinodolska općina u Kući Klović, a u svibnju bila je postavljena u crkvici, tj Galeriji sv. Trojice, kulturnom biseru, zaštićenom spomeniku kulture u Kastvu u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Kastava. 
 
Izložba ima međunarodni karakter jer na njoj  sudjeluje četerdeset i jedan autor iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Austrije, Italije, Slovenije, Sjeverne Makedonije.  Njena je posebnost i u tome što nije bilo javnoga natječaja, već samo sudjeluju autori po pozivu koji su se rado odazvali.
 
Inicijator izložbe i voditelj Ateljea Yellow time je Borislav Božić, prof.
Otvorenje izložbe je u petak 12. srpnja u 19 sati u Kući Klović, Grižane. Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza  i može se razgledati srijedom i petkom od 12.00 do 20.00 sati i nedjeljom od 8.00 do 16.00 sati.
 

Renata Papišta, what about iceberg_Bosna i Hercegovina
 
 

Božidar Plazinić, crtež, Srbija
 
 
 

Duško Šibl, Odmor ratnika, akril i kolaž na platnu, 10x10cm, 2024. Hrvatska
 
 
 
 

Dubravka .Kanjski_ Mysteries of the Fourth Dimension_ Hrvatska
 
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog