Vijesti

Brnabić: Јedino zajedno možemo ići naprijed; Uskoro ratifikacija Deklaracije u Skupštini Srbije

Svesrpskim saborom smo obilježili naše zajedništvo, rekla je predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obraćajuići se na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci.

Dan kada smo održali Svesrpski sabor je bio dan kada smo obilježili naše zajedništvo. Obilježili smo i proslavili sve što nas spaja. Nema jake Republike Srpske bez Srbije, niti jake Srbije bez Republike Srpske. Јedino zajedno možemo ići naprijed - istakla je Brnabićeva.
 
Navela je da je to bio dan kada su Srbi uradili nešto za sebe, a ne protiv drugih.
 
- Kroz Deklaraciju, koju su usvojile dvije vlade, a ratifikovala Narodna skupština Srpske, mi smo pozvali na mir, poštovanje Dejtonskog sporazuma, pijetet prema svim žrtvama - navela je Brnabićeva.
 
Naglasila je da će Deklaraciju uskoro ratifikovati i Narodna skupština Srbije.
 
- Nismo uvrijedili ni jedan narod, niti smo ugrozili integritet bilo koje zemlje - jasna je Brnabićeva.
Naglasila je da se Deklaracijom poštuje kultura, tradicija i običaji srpskog naroda.
 
- I to rade i drugi narodi u Evropi - izjavila je ona.
 
Pozvala je na poštovanje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske.
 
- Da Republika Srpska bude neprikosnovena i nepovrediva. Srbija želi mir i saradnju. Ko želi da ruši Dejtonski sporazum, želi nestabilnost - navela je Brnabićeva.
 
Srbija je, podsjeća, uložila više od 100 miliona evra u različite projekte u Srpskoj.
 
Podsjetila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek insistirao na jačim vezama sa Republikom Srpskom.
 
- Mnogo puta je ponavljao da zajedno možemo biti samo jači, ako uspostavimo čvrste veze između Srba i Bošnjaka. Ponosna sam što sam dio njegovog tima koji je nesebično uvijek pomagao Srpskoj, pomagao da se zatvori otvoreno pitanje granica između Srbije i BiH, ali i ostala otvorena pitanja bez miješanja stranaca - poručuje Brnabićeva.
 
Izrazila je molbu samo za dvije stvari – za poštovanje Dejtona, što podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je Republika Srpska neprikosnovena i nepovrediva, poštovanje srpskog naroda ma gdje on živio – ništa manje i ništa više od toga.
 
 
Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog