Vijesti

Varhelji: BiH će dobiti 1,8 milijardi evra od Evropske unije, ali prije toga mora da usvoji budžet

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je juče u Sarajevu, nakon sastanka Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH, da će ta zemlja dobiti 1,8 milijardi evra od EU, ali da prije toga mora da usvoji Zakon o budžetu institucija BiH.

Varhelji je rekao da je ta zemlja donela veliki broj pozitivnih odluka u prethodnom periodu, kao i da treba da usvoji četiri „kritična” zakona, prenio je Klix.ba.

Predsedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto rekla je da se na sastanku mogla čuti odlučna opredeljenost svih učesnika kada je riječ o evropskom putu, kao i sprovođenju preostalih reformi.

Krišto je navela da je u narednom periodu potrebno donošenje izbornog zakona, kao i o graničnoj kontroli i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Dodala je da se nada da će politički predstavnici i nadležno ministarstvo napraviti prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i dostaviti ga Savjetu ministara.

BiH je dobila 1,8 milijardi evra za implementaciju Plana rasta za Zapadni Balkan, a za dobijanje prve tranše je potreban Zakon o budžetu institucija BiH, koji je neophodan i za funkcionisanje državnih institucija, prenosi Tanjug.

 

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS
Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog