Region
Najbolji chefovi svijeta, najljepši zalasci sunca, društvo, hrana, kokteli…
Weekend Food Festival u Rovinju ponovno osvaja svjetsku gastronomsku scenu
Weekend Food Festival ponovno će u aprilu smjestiti Hrvatsku u centar svjetske gastronomske scene, potvrđeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije. Od 14. do 16. aprila u Rovinju će se okupiti neka od najpoznatijih imena svjetske gastronomske i barske scene te brojni stručnjaci, izlagači i predavači.
“Najveći uspjeh je što smo se već prvu godinu uspjeli pozicionirati kao jedan od najvećih gourmet festivala u regiji i tako stati uz bok najvećih evropskih festivala ako se uzme u obzir lista chefova koji su gostovali. Drugi uspjeh je što je Weekend Food Festival posjetilo oko 30 inostranih novinara, gastro stručnjaka i food blogera koji su priču o Rovinju i Hrvatskoj, kao poželjnoj gourmet destinaciji, proširili širom svijeta,” rekao je Boris Kovaček, direktor festivala.
Boris Kovaček, direktor Weekend Food Festivala, Hrvoje Petrić, direktor programa
Baš zato što je prošlogodišnje izdanje bilo tako uspješno u Rovinj se vraća i Dabiz Munoz, chef koji je dvije godine zaredom osvojio titulu najboljeg chefa na svijetu. Njegovi restorani StreetXO, RavioXo i perjanica DiverXO, koji ima tri Michelinove zvjezdice i dalje nižu uspjehe, a ovaj ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima. Ove godine na pozornici Weekend Food Festivala, Dabiz će posjetiteljima uživo pokazati kako nastaju neka od njegovih kreativnih jela.
Omiljena slovenska chefica Ana Roš takođe se vraća u Rovinj, a prvi put dolazi i poznato lice Netflix serijala Chef’s Table: Pizza – Franco Pepe, najbolji piazziolo na svijetu. U programu će sučestvovati i poznati chefovski trojac Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španskog restorana Disfrutar, dok iz Italije stižu chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura: Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo. Chef Richard Camarena (2 Michelinove zvjezdice), još jedno veliko ime kulinarske scene stiže iz Valencije kao predvodnik lokalnog i održivog pristupa, što je i ovogodišnja nit vodilja festivala. Istim pristupom vodi se i poznati portugalski chef João Oliveira, koji od 2018. u svojoj domovini predvodi pokret “održivi Portugal.” Stižu i chef Simon Rogan (L’Enclume, 3 Michelinove zvjezdice), Eric Vildgaard (Jordnaer, 2 Michelinove zvjezdice), Vanja Puškar (New Balkan Cuisine, Beograd), mladi izraelski chef Yehi Zino i brojni drugi učesnici.
“Ove smo godine imali slatke brige dovesti najveća imena svjetske gastro scene s obzirom na to da se dobar glas o uspješnom prvom izdanju Weekend Food Festivala proširio i među chefovima i među svim ostalim važnim akterima gastro scene. Želja mi je bila dovesti one koji svakodnevno rade i postižu iznimne rezultate u pogledu održivih koncepata svojih restorana. Većina chefova koji dolaze imaju i zelenu Michelinovu zvjezdicu koja se daje upravo za restorane koji su preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti te suzbijanju bacanja hrane. Osim chefova pozvali smo i vodeće aktere barske scene, ali i sommeliere, hotelske i restoranske managere, najpoznatija imena iz svijeta maslinovih ulja i brojne druge.” izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.
I brojni domaći chefovi, David Skoko, Deni Srdoč, Jeffrey J Vella, Hrvoje Kroflin i brojni drugi učestvovaće u programu, ali i udružiće snage i znanje u pripremi gala večera, koje će uskoro biti puštene u prodaju.
Velika je novost da će u svom drugom izdanju Weekend Food Festival proširiti vidike i na području proizvodnje i maloprodaje prehrambenih proizvoda, s programom koji će se doticati upravo FMCG & retail sektora. Ovime će se “oko istog” stola okupiti svi akteri prehrambene industrije, stvarajući savršenu platformu za povezivanje, umrežavanje i upoznavanje s trendovima, a sve uz odličnu hranu i zabavu.
“Kako se radi o međusobno povezanim sektorima, nadogradnja ovog već bogatog programa bila je samo pitanje vremena. Mi smo odmah na početku prepoznali vrijednost Weekend Food Festivala i kao medij koji prati područje proizvodnje i trgovine hrane, maksimalno ćemo se potruditi da taj dio programa bude bogat, edukativan, informativan i inspirativan. U sklopu programa planirane su i brojne panel – rasprave koje će okupiti ključne ljude industrije kako bi iz prve ruke imali priliku čuti njihova razmišljanja i perspektive proizvodnje i maloprodaje hrane u 2023. godini koja nedvojbeno obiluje izazovima.”, izjavio je Maroje Sabljić, direktor portala i magazina Ja Trgovac, programskog partnera festivala.
Boris Kovaček, Tomo Ricov, Nevena Rendeli, Hrvoje Petrić, Maroje Sabljić
Predstaviće se i domaći ugostitelji s raznovrsnom ponudom, a cijelu priču zaokružiće brojni izlagači vina iz različitih krajeva Hrvatske, proizvođači vrhunskih domaćih destilata, craft piva i alkoholnih pića. Na izložbenom dijelu festivala, koji će biti otvoren od petka ujutro do nedjelje popodne, predstaviće se i izlagači iz svijeta kafe, maslinovog ulja, sireva i tartufa. Nakon predavanja i panela, diskutovnja i degustiranja, večeri će se nastaviti uz najbolji spoj muzike i hrane.
I ove će godine priliku za mentorisanje i osvajanje vrijedne nagrade ponovno imati svi food startupovi kroz Food Tech takmičenje koje zajednički organizuju Maistra, Infobip, Kaufland i agencija Pepermint. Prijave će započeti na Weekend Food Festivalu, a pobjednik će biti proglašen u septembru na Weekend Media Festivalu.
Weekend Food Festival jedinstvena je prilika za sve profesionalce, ugostitelje, vinare, enologe, maslinare, enogastro stručnjake, gastrofile i foodije za lični i profesionalni razvoj, kao i za razmjenu ideja i otvaranje nekih novih vidika i poslovnih prilika. Ulaznice vas čekaju na weekendfoodfestival.com, a novosti o ovom najvećem gastronomskom događaju pratite na Facebooku i Instagramu.
Izvor: weekendfoodfestival.com