SARS-CoV-2
5 načina na koji pandemija utiče na industriju hrane
Kako je zbog pandemije, većina stanovništva svijeta u izolaciji, socijalne medije su preplavile fotografije praznih rafova po marketima širom svijeta.
Pandemija je promjenila tok života, narušila ekonomije brojnih država. Zatvorene su granice, zelene pijace. Proizvođači hrane upozoravaju da propadaju zalihe hrane, prenosi Bi-Bi-Si.
Kako pandemija utiče na lanac snadbjevanja hranom širom svijeta?
1. Proizvodnja mlijeka
Kako su kafići i restorani širom svijeta zatvoreni, prekomjerna ponuda mlijeka je samo jedna od nus pojava pandemija.
Udruženi proizvođači mlijeka u Americi procjenjuju da će na dnevnom nivou morati odbaciti oko 14 miliona litara zbog poremećenih lanaca snadbjevanja.
U Ujedinjenom Kraljevstvu je slična situacija, pa su tamošnji farmeri zahtjevali pomoć od vlade.
2. Propali usjevi
Zatvaranje zelenih pijaca i odlazak ljudi u izolaciju uticao je i na poljoprivredu. Neki proizvođači su pokušali da održe posao tako što su snadbjevali obične kupce, ali promjena na tržištu potrošnje i prekomjerne zalihe koje propadaju su i dalje problem.
3. Premalo radnika
Pored prevelike ponude i poteškoća u usmjeravanju prema maloprodajnim potrošačima, poljoprivrednici se takođe susreću sa problemima zbog nedostatka radne snage.
Samoizolacija i socijalno distanciranje pokazali su se kao usješne mjere, ali zbog zatvaranja granica porećen je međunarodni protok radne snage.
Prošle nedjelje, Njemačka je napravila izuzetak, otvorila granice i omogućila ulazak hiljadama rumunskih i poljskih radnika, kao bi pomogli u proljećnoj žetvi, naročito u berbi jagoda i šparogi.
U Velikoj Britaniji je pokrenuta kampanja "Nahranimo naciju", kako bi se ohrabrili radnici, uklonili nedostaci i izbjeglo propadanje hrane.
4. Promjena potrošačkih navika
Pandemija je promjenila način kupovine. Povećala se potražnja za brašnom, praškom za pecivo, germom.. Ljudi u izolaciji su se okrenuli kuvanju.
U Francuskoj, stanovništvo kupuje organske proizvode više, da li zbog želje za zdravijom ishranom ili zato što kupuju u lokalnim prodavnicama, Francuzi na ovaj način pomažu proizvođačima hrane u svojoj državi.
5. Zalihe stoje neiskorišćene
Vlasnici pabova, barova i kafića su zabrinuti zbog zaliha piva, koje će, nakon što se zabrane ukinu, propasti. To će značiti velike finansijske gubitke.
Ipak, za neke proizvođače nije sve tako crno. U Sjedinjenim Američkim Državama uočena je velika potražnja sa sokom od pomorandže, pa su to dobri vijesti za uzgajivače ovog voća u Brazilu i Floridi.
Frontal/A.G.