Republika Srpska
Modriča: Šampinjoni samo niču
Proizvodnja gljiva se može smatrati zimskom sezonskom proizvodnjom, kažu Ljubiša Todorović i Denis Vidović, prijatelji i jedini proizvođači šampinjona u Modriči.
Todorović je bivši fudbaler Modriče i kad je vidio da nema hljeba od fudbala, odlučio je da sa drugarom Denisom počne da proizvodi gljive. U septembru prošle godine počeli su sa proizvodnjom, za sada samo šampinjona. U pet komora i vreće sa kompostom uložili su više od 30.000 maraka.
- Za sada proizvodimo samo šampinjone, ali je sve spremno da počnemo da proizvodimo bukovače. Razmišljamo da jednog dana proizvodimo i gljivu šitaki, koja je veoma tražena u Evropi, ali je i veoma skupa - priča Ljubiša Todorović.
Protiv konkurencije bore se kvalitetom, a planiraju da na tržište iznesu više o 12 tona šampinjona u toku godine. Cijena je niska, ali se ne žale i sa četiri marke po kilogramu mogu sebi da obezbijede solidnu mjesečnu platu.
Ljubiša i Denis planiraju da stvore uslove u proizvodnim komorama za prozivodnju gljiva tokom cijele godine, odnosno i ljeti.
- U komorama temperatura ljeti mora biti oko 25 stepeni i vlažanost preko 90 odsto da bi se gljiva proizvodila. Kako smo sve sami uradili kad su komore u pitanju, tako ćemo stvoriti uslove da gljivu proizvodimo tokom cijele godine - naglašava Ljubiša.
APEL
- Posao nije težak i zato pozivamo nezaposlene da nam se pridruže, kako bismo sa većim količnama mogli konkurisati sa našom kvalitetnom gljivom i na zapadnoevrposkom tržištu, jer ovako usitnjeni možemo samo da preživljavamo - kaža Ljubiša Todorović.
izvor: Novosti.rs