Republika Srpska

"Podrumi Vukoje" u 2015. prave nova vina i maslinovo ulje

Za njih je 2014. godina bila vrlo uspješna. Na proljeće su otvorili jedinstvenu vinsku galeriju na ovim prostorima i od otvaranja do danas ugostili više od 50.000 turista i posjetilaca.

"Podrumi Vukoje" pamtiće ovu godinu najprije po novootvorenom objektu, čime su dodatno obogatili turističku ponudu Trebinja. Na prostoru od 1.000 m2, vođeni konceptima sličnih objekata u sjevernoj Americi, na jednom mjestu su ponudili: vinoteku, restoran, tapas i lounge bar, kaže na početku razgovora za portal "eKapija.com" direktor "Podruma Vukoje" Radovan Vukoje.

- Bez dobre ponude, ne možemo očekivati ni uspješnu turističku godinu. Naša vinska galerija se pokazala ove sezone kao odlično mjesto za najrazličitije događaje, od organizovanih turističkih posjeta, degustacija, sastanaka državnika, proslava do prostora za slikarske izložbe... Sve to značajno je ne samo za nas, već i za cijelu Hercegovinu i cjelokupnu gastro ponudu ovog kraja – ističe Vukoje.

U godini koja ističe, osim što su potvrdili kvalitet i prepoznatljivost na tržištu jugoistočne Evrope, proširili su se i u Aziji i sjevernoj Americi. Ta tri tržišta, kaže Vukoje, su za vinare i najbitnija. Novo je i da su Česi posebno oduševljeni njihovim vinima, uz već tradicionalno oduševljene Austrijance, Skandinavce, Francuze... 

Kako je ova godina bila izuzetno teška za vinogradare zbog loših klimatskih uslova, u "Podrumima Vukoje" vodila se posebna pažnja da se izabere najbolje grožđe. Poznati po tome da ne otkupljuju sirovinu, već isključivo dobijaju iz svojih vinograda u Zasad polju i lokalitetu Ušće, ove godine selektovali su ono najkvalitetnije, jer su prinosi bili mnogo manji nego ranijih godina. Činjenica da godišnje proizvedu ograničenu količinu od 150.000 litara, govori da propusta ne smije biti.

A već popularnu vinsku kartu, u kojoj su najprepoznatljiviji žilavka i vranac, uskoro će obogatiti i novim vrstama.

- Kako je ovo kreativan posao, a ja volim da stvaram nove proizvode, u 2015. ćemo ponuditi nova vina. Od sorte burgundac pravićemo jedno crveno vino, a drugo bijelo, što je poseban kuriozitet. Biće i novih vina u kategoriji "rezerva i selekcija", a ponuda destilata će takođe biti proširena. Napravili smo i konjak, koji će odležati narednih godina – ističe Vukoje.

Prve masline 

"Podrumi Vukoje" nedavno su podigli prve zasade maslina, po uzoru na italijanske i španske uzgajivače, koji obično uz dobro vino žele i kvalitetno maslinovo ulje. Tlo i klima sunčane Hercegovine nesumnjivo pogoduju ovoj mediteranskoj biljci, te Vukoje očekuje dobar rod.

- Za maslinarstvo, kao i za enologiju, dodatno sam se edukovao u Italiji. Posadili smo 1.000 stabala i pet različitih sorti. Ono što ću primijeniti je model prerade kao u Toskani, te će to biti prvi takav način obrade masline uveden na ovim prostorima – kaže Radovan Vukoje.

Saradnja sa Italijanima

Radovan Vukoje, kreator najnagrađivanijih vina u jugoistočnoj Evropi, pokrenuo je poslovno-tehhničku saradnju sa najboljim vinarijama Toskane, "slobodno možemo reći i svijeta, kako bi još više unaprijedili vinarstvo i vinogradarstvo u Hercegovini". 

Tamo su se susreli sa vodećim stručnjacima regiona Chianti, među kojima su najistaknutiji Leonardo Raspini, agronom i direktor vinarije "Tenuta ornellaia" u čiju su istoriju uključene najpoznatije vinarske familije Antinori, Frescobaldi i Mondavi. Upoznali su se i sa, kako kažu legendom toskanskog vinarstva, vlasnikom vinarije "Felsina" Đuzepeom Macokolinom (Giuseppe Mazzocolin), koji osim četrdesetogodišnjeg iskustva u proizvodnji vrhunskih vina proizvodi i jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu. 

- Svi oni oduševljeni kvalitetom vina "Podruma Vukoje", često povlačeći paralelu između Hercegovine i Toskane, izrazili su želju da prodube dalju saradnju i daju podršku kreiranju vrhunskih vina "Vukoje" i implementiranju novih tehnologija u vinogradarstvu, vinarstvu i maslinarstvu – zaključio je Vukoje. 

izvor: ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će novi američki predsjednik Donald Tramp učiniti svijet boljim mjestom za život?

Rezultati ankete
Blog