Kultura

"Elijahova stolica" najbolja predstava na Teatar festu »Petar Kočić«

Komad "Elijahova stolica", u režiji Borisa Liješevića, rađena po istoimenom romanu Igora Štiksa, najbolja je predstava 16. izdanja pozorišnog festivala Teatar fest "Petar Kočić" u Banjaluci.

Odluku da je najbolji upravo ovaj komad, rađen u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i festivala MESS, donio je žiri u sastavu Nebojša Bradić, predsjednik, i članovi Miloš Babić i Nikola Pejaković, koji je odlučio i o ostalim nagradama dodijeljenim na ovoj pozorišnoj smotri. Žiri je ujedno saopštio da Teatar fest u gradu, kao što je Banjaluka, ispunjava višestruke zadatke.

"Obezbeđuje publici priliku da se susretne sa vrsnim pozorišnim delima koja nastoje da odgovore na važna pitanja našeg vremena i prostora. Sa druge strane, ovogodišnji Teatar fest pružio je sliku bogatstva pozorišta - atrakcije, žanrovsku raznovrsnost, maštu i misao - kroz izbor najboljih predstava izvedenih na scenama u BiH, Hrvatskoj i Srbiji", smatraju članovi žirija.

Publika je u okviru ovogodišnjeg festivala imala priliku da pogleda šest komada u okviru takmičarskog programa, a petak i dani vikenda bili su rezervisani za pobjedničku predstavu, te komade "Grebanje ili Kako se ubila moja baka" u režiji Selme Spahić, rađena u koprodukciji BNP iz Zenice, Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, odnosno predstavu "Kuhinja", koju je sinoć u čast nagrađenih, izveo ansambl domaćina, Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke.

Pobjednički komad "Elijahova stolica" bavi se bolnom temom posljednjih ratova u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je rat sagledan na kompletan, politički, emotivan i intelektualan način. Na prvi pogled koncept gotovo praznog scenskog prostora ne obećava mnogo, međutim detalji, kao što su djelimično povađen parket, spaljena zavjesa, kao i plastični kanisteri podsjećaju na vrijeme opsade Sarajeva devedesetih, gdje je radnja i smještena. Predstava govori o neobičnoj sudbini 50-godišnjeg austrijskog pisca, koji nakon raspada braka i emocionalne krize napušta Pariz i vraća se u Beč, gdje pronalazi skriveno pismo pokojne majke koje datira iz daleke 1941. godine i koje mijenja njegov život jer otkriva pravog oca.

Ključne monologe u predstavi izgovara Vlastimir - Đuza Stojiljković u ulozi Jakoba Šnajdera i starca Simona, koji je i nagrađen najvećim aplauzom i ovacijama publike.

Ovogodišnji Tetar fest "Petar Kočić" pružio je priliku da njegovi gledaoci prisustvuju atraktivnim predstavama i učestvuju u aktivnom dijalogu prema postavljenim problemima.

 

 

NAJBOLJE NA FESTIVALU:

* PREDSTAVA

"Elijahova stolica" (JDP Beograd, MESS festival)

* DRAMA

"Grebanje ili Kako se ubila moja baka", koprodukcija BNP iz Zenice, Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda

* MUŠKA ULOGA

Vlastimir - Đuza Stojiljković, "Elijahova stolica"

Ivan Đurić Doni, "Zdrav(o) život(e)!", SNP Novi Sad

* ŽENSKA ULOGA

Edita Karađole, predstava "Dabogda te majka rodila", HNK  "Ivan pl. Zajc" i HKD teatra Rijeka

* REŽIJA

Egon Savin, komad "Zla žena", NP "Toša Jovanović" iz Zrenjanina

* SPECIJALNA NAGRADA

Nikola Zavišić, režija predstave "Sava Savanović", NP Kikinda

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog