Svijet

Чиле: Током викенда почиње евакуација рудара

КОПИЈАПО - Наредног викенда могло би почети извлачење рудара, који су блокирани у руднику у Чилеу од 5. августа, саопштили су чланови експертске екипе задужене за акцију спашавања.


Уколико се не догоди неки већи проблем евакуација из склоништа на 700 метара дубине у којој се већ два мјесеца налази 33 рудара могла би почети 9. октобра.

Још треба избушити 160 метара стијене да би спасиоци стигли до коморе у којој су блокирани рудари.

Шеф инжењерске екипе која буши стијену како би допрли до заробљених рудара Педро Бутазони потврдио је чилеанским медијима да је до данас већ пробушено 464 метра стијене.

Бутазони каже да експерти још расправљају о томе хоће ли непосредно прије извлачења рудара уз помоћ посебно конструисане капсуле бити потребно кроз избушени ходник провући металну цијев да би се капсула и рудар у њој заштитили од ударања и евентуалног оштећења која би се могла догодити док капсула буде пролазила кроз живу стијену.

Уколико стручне екипе процијене да метални "тунел" неће бити потребан и да капсула може да прође кроз стијену, рудари би већ овога викенда могли бити извучени на површину.

Чилеански предсједник Себастијан Пинера јуче је изјавио да су спасиоци врло близу рудара, те да се искрено нада да ће акција бити готова прије његовог скорог службеног пута у Европу, како би био у могућности да присуствује прослави поводом њиховог извлачења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog