Društvo

МУП РС: Пријаве против девет лица за ратне злочине

БАЊА ЛУКА - MУП РС је поднијело дв два извјештаја против девет лица за ратни злочин против цивилног становништва.


Припадници Министарства унутрашњих послова, први Извјештај о откривању кривичног дјела и извршиоца Тужилаштву БиХ, поднијели су против седам лица због постојања основа сумње су починила кривична дјела: Ратни злочин против цивилног становништва, Ратни злочин против рањеника и болесника, Ратни злочин против ратних заробљеника и кривично дјело Организовање групе људи  и подстрекавање на чињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина Кривичног закона БиХ.

Основано се сумња да су наведена лица, као припадници Армије БиХ током 1992. године, прекршла правила међународног права и одредбе Женевске коненције на тај начин што су планирали, покренули, наредили, учинили и подстрекавали чињење поменутих кривичних дјела над цивилним становништвом, насељима, припадницима Војске Републике Српске као и лицима заштићеним међународним правом на подручју општине Приједор.

Напади су имали за посљедицу смрт више цивила и припадника ВРС, убијањем, намјерним наношењем снажног тјелесног и душевног бола, нечовјечним поступањем, примјењивањем мјера застрашивања и противзаконито затварање рањених ратних заробњеника српске националности.

Тужилаштву БиХ, други Извјештај о почињеном кривичном дјелу, припадници МУП-а РС поднијели су против два лица због основа сумње да су починила кривично дјело Ратни злочи против цивилног становноштва тада важећег Кривичног закона СФРЈ.

Наведено кривично дјело, осумњичена лица као припадници Армије БиХ, извршила су на тај начин што су на подручју општине Босански Петровац током 1995. године лишили живота два лице, претходно нанјевши им велику физичку патњу и повреду тјелесног интегритета, чиме су прекршене одредбе међународног права и Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog