Svijet

Египат и Јордан подржавају палестински став

КАИРО – Кључни савезници САД на Блиском истоку, Египат и Јордан, подржали су Палестинце у намјери да не наставе преговоре с Израелом док се не прекине изградња јеврејских насеља на Западној обали, али и затражили да се уложи више напора зарад спасавања мировних преговора.


Амерички изасланик за Блиски исток Џорџ Мичел се у Каиру састао с египатским предсједником Хоснијем Мубараком и у Аману с јорданским краљем Абдулахом Другим.

„Разумијемо палестински став којим се траже одговарајуће окружење и околности за наставак преговора”, рекао је египатски министар спољних послова Ахмед Абул Геит после састанка Мубарака и Мичела и додао да „тренутни услови нису погодни”.

Израел је прошле недеље одбио да продужи десетомјесечни мораторијум на изградњу нових насеља на Западној обали, која би требало да уђе у састав будуће палестинске државе, а Палестинци су у више наврата пријетили да ће напустити преговоре ако се настави градња.

Абул Геит је рекао да би се требало усредсриједити на напоре САД и међународне заједнице да изврше притисак на Израел да продужи мораторијум на градњу насеља.

Палестински предсједник Махмуд Абас је рекао да нема смисла преговарати све док се насељима одузима земља коју Палестинци желе у оквиру будуће државе.

Палестински званичник је јуче рекао да Абас подржава прекид преговора ако Израелци не промијене став о насељима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog