Svijet

Одбијање ЕУ да преговара са Анкаром политички је мотивисано

АНКАРА – Одбијање Европска унија да преговара са Анкаром о неколико поглавља неопходних за чланство Турске у Унији, политички је мотивисано и продубљава фрустрације турске јавности, изјавио је турски државни министар Егемен Багис.


„ЕУ не може, у недоглед да држи Турску да чека пред вратима чланства”, навео је турски министар Багис задужен за приступне преговора са ЕУ у писаној изјави, поводом обиљежавања пете годишњице од отпочињања формалних преговора о приступу Турске ЕУ, пренијела је агенција Ројтерс.

Од отпочињања формалних преговора, Турска је започела преговоре о 13 од укупно 33 поглавља који морају да буду закључени за стицање услова за пуноправно чланство у Унији.

Преговори о 17 поглавља су блокирани, јер Анкара одбија договор с „љутим непријатељем” Атином око уједињења подијељеног Кипра.

„Преговарачки процес су прекинуле политичке интриге, на начин који никада раније није искусио (ниједан) кандидат за чланство”, рекао је Багис.

Турски министар је оцијенио да такав приступ није фер, нити одржив и да „турска јавност постаје све више фрустрирана због свог пута ка ЕУ”.

Британска агенција наводи да истраживања турског јавног мнијења показују да мање од половине Турака подржава прикључене Унији, у односу на 75 одсто колико је забиљежено прије једне деценије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog