Republika Srpska
Сточни фонд у Србији преполовљен
НОВИ САД – Сточни фонд у Србији је за половину мањи него прије 50 година, а томе не највише доприњела држава која нема ни пара ни воље да проблем ријеши, нити ваљане инструменте да реагује када је је потребно, пише лист „Дневник”.
Број стоке је за посљедње двије деценије опадао по годишњој стопи од два до три посто, а производња меса је пала са 600.000 тона, колико је износила деведесетих година, на 457.000 тона у 2009”, изјавио је „Дневнику” сарадник у Привредној комори Србије Војислав Станковић.
Он је указао и да је смањена и потрошња меса, са 65 на 44 килограма по становнику годишње.
Производња свињског меса у 2009. години износила је 252.188 тона и друга је по вриједности у пољопривредној производњи Србије.
Иако у укупној производњи меса у Србији свињетина има учешће од 55,2 одсто, у 2009. години је увезена 3.751 тона живих свиња за клање, у вриједности од 6,3 милиона долара.
Истовремено увоз свињског меса и замрзнутих кланичних производа од свињског меса достигао је 7.338 тона или 18,2 милиона долара, указао је Станковић.
У 2009. години су произведене 80.204 тоне живинског меса, што је 5,3 одсто више у односу на 2008, а представља пораст од 19,4 одсто у односу на 2000. годину.
Расла је и производња овчијег и јагњећег меса, и 24.517 тона у 2009. години је 8,7 посто више него у претходној.
Говедине, јунетине и телетине је произведено 100.195 тона, што је једва проценат више него 2008. године.
Србија већ годинама има одобрен контингент за извоз 10.000 тона јунећег меса у ЕУ, а прода, са Црном Гором и Босном и Херцеговином, једва нешто више од трећине те количине, упозорио је Станковић.
Он је додао да о извозу свињског или живинског меса произвођачи из Србије „још не могу ни да сањају”, док се не искоријене неке болести и не престане с вакцинацијом животиња.