Republika Srpska

Меркатор: У 2009. два и по милиона од продаје

ЉУБЉАНА – Упркос изузетно сложеним привредним околностима и условима пословања, Група Меркатор је у 2009. години реализовала 2.643.315 хиљада ЕУР чистог прихода од продаје. Уз уважавање сталних курсева то представља раст од 0,6% у односу на исти период претходне године.


 

Али, узимајући у обзир промјене курсева, у поређењу са претходном годином, приходи Групе Меркатор у 2009. годину су се умањили за 2,4% углавном због депрецијације српског динара – неки су од података саопштених на Међународној прес конференцији Пословног система Меркатор д.д, која је одржана данас у просторијама Цанкаревог дома у Љубљани, Република Словенија.

Меркатор је у 2009. години спроводио развојне и инвестиционе активности у складу са планом. Група је инвестирала 159,2 милиона ЕУР превасходно у развој малопродајне мреже. Отварањем хипермаркета у Старој Загори Мерцатор је октобра 2009. ступио на тржиште Бугарске, а отварањем хипермаркета и Интерспорта у Тирани децембра 2009. ступио је и на тржиште Албаније.

У 2009. години Група Меркатор је остварила 21,1 милиона ЕУР нето добити, што је 48,2% мање у односу на 2008. годину, а то је посљедица отежаних привредних односа и инвестиција у још повољнију понуду за потрошаче, а са друге стране је на нижи пословни исход утицао и мањи опсег ванредних прихода у поређењу са претходном годином.

Што се тиче услова пословања пословна година 2009. била је изузетно сложена, обзиром да њу карактерише негативан привредни раст, кредитни грч и остали утицаји глобалне финансијске кризе. На свим тржиштима је достигнути ниво привредне активности био битно мањи од очекиваног, што се значајно одразило и на смањење обима и на промјене стуктуре потрошачке потражње.

Макроекономски положај бројних земаља западног Балкана био је и остаје и даље тежак, исто тако и платна недисциплина представља значајан ризик, што је посљедица смањеног обима кредитирања предузећа и становништва. Поред тога, у Србији је дошло до значајне депрецијације локалне валуте, просјечна стопа депрецијације је порасла у односу на ЕУР за 15,6% у 2009. години у поређењу са 2008. годином.

У 2010. вањско окружење за пословне активности биће исто тако сложено као 2009. године. Спори привредни опоравак значајно ће утицати на структуру и обим потрошње. Бројне земље у регији, гдје дјелује Група Меркатор, суочаваће се са сложеним макроекономским положајем.

2010. године на свим тржиштима на којима дјелује Група, очекују се ниске или негативне стопе привредног раста и нижа стопа инфлације као посљедица економских збивања на свјетским тржиштима. Све то ће и даље тражити да се активно управља свим кључним пословним и финансијским ризицима.

У 2010. години Група Меркатор планира приходе од продаје у висини 2,75 млрд ЕУР. На планирани раст прихода утичу економске прилике, промјене у потрошњи и мањи обим инвестиција. У 2010. не предвиђамо битне промијене девизних курсева.

У 2010. години Група Меркатор планира бруто новчани ток од пословања прије закупнина (ЕБИТДАР) у висини 202,6 милиона ЕУР. Планирани раст бруто новчаних токова јесте прије свега посљедица планираних активности пословне рационализације, кориштење економије обима на свим тржиштима гдје послујемо као и развојних и инвестиционих активности.

У 2010. години Група Меркатор планира 21,9 милиона ЕУР нето добити. Као и у 2009. години тако и за 2010. годину пословни резултат биће под притиском сложених економских прилика, промјена у обиму и структури потрошње као и обимних инвестиција у повољну понуду за потрошаче.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog