Republika Srpska

Смањене девизне резерве БиХ

САРАЈЕВО - Према подацима Централне банке БиХ девизне резерве БиХ смањене су за 200 милиона марака само у јануару и фебруару ове године. Крајем прошле године девизне резерве су износиле 6,2 милијарде марака, док су средином фебруара ове, пале на шест милијарди марака.


Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић објаснио је у медијима да је главни разлог смањења резерви пад вриједности евра у односу на амерички долар.

Банкари у БиХ у посљедњих неколико мјесеци биљеже повећану продају заједничке европске валуте, јер курс евра у односу на амерички долар није био нижи од 6. маја 2009. године.

Аналитичари тврде да пад вриједности евра погодује његовој куповини, јер под претпоставком да заједничика европска валута опет добије свој стари сјај - они који га сада купују ће без имало труда имати сигурну зараду.

Негативни ефекти смањења вриједности евра у односу на амерички долар, према мишљењу многих економиста, осјетиће се и на спољном дугу БиХ. Према њиховим рачуницама, док је амерички долар био јефтинији, спољни дуг БиХ био је мањи.

Од пада вриједности евра у односу на амерички долар у БиХ корист би могли да имају једино малобројни извозници, али, глобално гледајући, и ти ефекти ће бити безначајни с обзиром да је БиХ углавном зависна од увоза.

Медији широм свијета ових дана пуни су изјава економских стручњака о узроцима пада вриједности евра у односу на амерички долар. Чињеница је да је заједничка европска валута за посљедњих пет-шест мјесеци ослабила за готово десет одсто.

Економисти се углавном слажу да је главни узрок изузетно висок буџетски дефицит и спољна задуженост неких земаља у еврозони. Најтежа ситуација свакако је у Грчкој, Шпанији и Португалији, мада неки аналитичари страхују да би дужничка криза могла ускоро да захвати и још неке земље из ЕУ.

Има, наравно, и другачијих мишљења - да европска монетарна власт свјесно иде на обарање вриједности евра у односу на амерички долар да би се на тај начин одупријели све наглашенијем утицају америчке привреде.

Шта је од тога извјесније тешко је рећи, али у нашем случају није толико ни важно. Најбитније је да са падом вриједности евра за сада неће бити угрожена монетарна стабилност БиХ.

Као што је познато, курс конвертибилне марке фиксиран је за курс евра и за сада нема наговјештаја о промјени монетарне политике. У садашњим условима БиХ ипак неће имати неку значајнију штету све док успијева да обезбиједи стопроцентну девизну покривеност конвертибилне марке у оптицају.

У Централној банци БиХ тврде да ово привремено смањење девизних резерви неће утицати на стабилност курса конвертибилне марке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog