Društvo

Radionica za medije “Seksualnost mladih u BiH” održana je u Dječijoj kući Novo Sarajevo

U organizaciji UG Pro Educa iz Banja Luke, juče je u Dječijoj kući Novo Sarajevo održana radionica za medije “Seksualnost mladih u BiH”.

Radionicu su vodili dr sc. Srđan Puhalo i mr. sc. Lejla Imširija-Idrizbegović, prim. dr med., Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

U okviru radionice, dr sc. Srđan Puhalo, predstavio je publikaciju i istraživanje o seksualnosti mladih u Bosni i Hercegovini, koje je, između ostalog, pokazalo da mladi nemaju dovoljno znanja o važnim aspektima koji se tiču seksualnosti, naročito kada su u pitanju spolno prenosive bolesti i kontracepcija.

„Publikacija može svima poslužiti, od onih koji donose odluke u ovoj državi, o zdravlju, o obrazovanju, o mladima u BiH, preko stručnjaka – ginekologa, psihologa, pedagoga, ljudi koji se bave mladim ljudima, nevladin sektor, i svima koji se brinu o, ne samo fizičkim, već i mentalnim zdravljem mladih.“ rekao je dr sc. Srđan Puhalo.

U svom izlaganju, mr. sc. Lejla Imširija-Idrizbegović, prim. dr med. sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, govorila je o porastu polno prenosivih bolesti, koje mogu biti kobne i po život te je iznijela podatak da je ove godine bilo 5 maloljetničkih trudnoća, što je čisti propust porodice i društva. Ukazala je na potrebu da se o ovim temama priča kroz medije, razne radionice i kroz uvođenje seksualnog obrazovanja u škole. Zagovornik je vakcinacije, i istakla je važnost HPV vakcine u prevenciji karcinoma grlića materice.

„Apsolutno sam za to da se poradi na tome, da se u osnovne i srednje škole uvede seksualno obrazovanje u vidu edukacije kao obavezan vid učenja i potpunog stvaranja jednih novih generacija koje će biti ozbiljne i svjesne svih problema sa kojima se susreću u tom razdoblju mladosti od 15 do 30 godine.“, izjavila je mr. sc. Lejla Imširija-Idrizbegović, prim. dr med. sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, po završetku radionice za medije na temu „Seksualnost mladih u BiH“.

„Mene dovodi do situacije da sam i ja odgovorna dijelom. Da, kao nekakav medijski kotačić u javnosti možemo doprinijeti upravo u tome, da pričamo o seksualnosti mladih, da pričamo o tome šta oni znaju i šta ne znaju, i da na vrlo jasan način ukazujemo na probleme koje uzrokuje upravo to nepoznavanje tih svih struktura, odnosno ulaska u seksualne odnose bez ikakvih osnovnih znanja o tome kakvi rizici postoje.“ izjavila je Mersiha Drinjaković, glavna i odgovorna urednica Gracije po završetku radionice za medije na temu „Seksualnost mladih u BiH“.

Radionica je održana uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID Bosnia and Herzegovina) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

 

Izvor: labinovacija.ba 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog