Društvo

U Banjoj Luci održana radionica za medije pod nazivom “Seksualnost mladih u BiH”

U banjalučkom Domu omladine održana je radionica za medije pod nazivom “Seksualnost mladih u BiH”, koju su vodili dr sc. Srđan Puhalo i specijalista ginekologije i akušerstva dr Milovan Milić, Bolnica za žene, porode i IVF “Jelena”.

Radionici su prisustvovali predstavnici različitih medija – radio televizije, portala, dnevnih novina i magazina.

Na radionici je predstavljeno istraživanje o seksualnosti mladih u BiH, koje je, između ostalog, pokazalo da mladi najveći dio informacija o seksualnosti dobijaju putem interneta, dok su vjerski službenici izvor informacija za 4,4% mladih, pri čemu je taj procenat značajno viši u ruralnim sredinama, gdje svaki deseti mladić ili djevojka o ovim temama razgovara sa sveštenicima. Takođe je istaknuto da mladi nemaju dovoljno znanja o polno prenosivim bolestima te da gotovo trećina njih, prilikom “seksa za jednu noć,” ne koristi zaštitu.

Dr Milić je, pored vlastitih ginekoloških iskustava, izložio zabrinjavajuće statističke podatke. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Evropi je u periodu od 2010. do 2022. godine zabilježen porast polno prenosivih bolesti za čak 70%. Podaci iz 2022. godine pokazuju da je u Evropi evidentirano oko 70.000 oboljelih od gonoreje i 35.000 zaraženih sifilisom. “Ovi podaci su poražavajući jer bolesti mogu ugroziti vitalne organe i prenijeti se na potomke,” izjavio je dr Milić.

“Ove brojke ukazuju na ekspanziju seksualnih infekcija, zbog čega su neophodna predavanja i informisanje – od medija i javnih platformi pa do zakonodavnih tijela – kako bi se preduzele odgovarajuće mjere,” dodao je. Posebno je istakao pozitivna iskustva zemalja poput Australije, koja već više od 25 godina koristi HPV vakcine i nema slučajeva karcinoma grlića materice, te naglasio da bi se mnogi problemi mogli riješiti kroz edukaciju, širu dostupnost vakcinacije protiv HPV-a i veći pristup kondomima.

Učesnici su takođe naglasili prisutnost incesta kao velikog problema o kojem se rijetko govori.

Zaključak radionice je da je seksualna edukacija mladih neophodna za zdravije i reproduktivno snažnije društvo.

Radionicu je organizovala Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID Bosnia and Herzegovina) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire, u okviru projekta “Seksualno obrazovanje u BiH: Put prema toleranciji”. Cilj projekta je prepoznavanje problema i nivoa znanja mladih u BiH o seksualnosti te podizanje svijesti građana o važnosti seksualnosti i uvođenja seksualnog obrazovanja u škole.

 

Izvor: labinovacija.ba 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog