Društvo

Evropska noć istraživača BiH 2024 - Nauka u centru pažnje

Banjaluka će 27. septembra 2024. godine postati epicentar naučnih aktivnosti u sklopu manifestacije Evropska noć istraživača BiH 2024. Ovaj jedinstveni događaj, koji ima za cilj promociju nauke i istraživanja, održaće se na više lokacija u gradu, a sve aktivnosti su besplatne za posjetioce.

Manifestacija počinje svečanom ceremonijom otvaranja u 17:00 časova u Domu omladine, gdje će se posjetioci susresti sa mladim šampionima nauke i uživati u čarobnoj kombinaciji nauke i magije.
Glavne lokacije i aktivnosti:

- Dom omladine (Đure Daničića 1): Od 17:00 do 22:00, posjetioci će imati priliku da učestvuju u Sajmu nauke i inovacija pod nazivom NAUKATORIUM: Poveži um, gdje će moći da se okušaju u eksperimentima, programiranju, kao i da učestvuju u takmičenju srednjih škola GreenTech Innovators. Interaktivne radionice i praktične aktivnosti omogućiće učesnicima da istraže različite aspekte nauke, dok će na licu mjesta biti i zabavni kutak za facepainting.

- Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske: Ova lokacija nudi posebne sadržaje, uključujući izložbu "NEW ERA" – umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama, kao i projekcije u Planetariumu Prirodno-matematičkog fakulteta, koje počinju već od 14:00 časova.

- Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske: Posjetioci će uživati u izložbi "Čitaj rokenrol! Bendovi rođeni iz književnih stranica", koja povezuje muziku i književnost, od 17:00 do 20:00 časova.

- Dječije pozorište Republike Srpske: Posjetite jedinstvenu Izložbu pozorišnih lutaka, jedinu takvu u jugoistočnoj Evropi, koja traje od 17:00 do 20:00 časova.

- Muzej Republike Srpske: Ovdje će biti predstavljena Stalna postavka i tematske izložbe, koje posjetiocima nude fascinantno putovanje kroz istoriju i kulturu.

Pored glavnih programa, manifestacija uključuje i edukativne sadržaje poput predavanja Kluba radio-amatera "Nikola Tesla" u amfiteatru Doma omladine, kao i zabavne aktivnosti za djecu, kao što je facepainting.

Za više informacija posjetite: www.nocistrazivaca.ba.

 

Foto: ustupljena fotografija
Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog