Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Sa kim ćete Emire, Reufe i Avdo praviti građansku Bosnu i Hercegovinu?

Ima u Sarajevu jedna ekipa okupljena oko profesora Emira  Suljagića, Reufa Bajrovića uz medijsku pomoć Avde Avdića, u svim medijskim formatima, i mašala SDA glasila, koji hrabro stoje na braniku Bosne i Hercegovine braneći je od UZP i kriptoustaša Ive Komšića, Franje Šarčevića, Draga Bojića, Ivane Marić, Miljenka Jergovića, Borisa Pavelića, jugobalija Sabine Silajdžić, Jasmile Žbanić, Edina Ramulića, a Kazaz i Ćurak da se spreme, do mene kao predstavnika grantovskih četnika i .... Ovo je frišak spisak, inače bi bio mnogo duži.

Uvijek budni, spremni i našpanovani da ukažu Bošnjacima odakle opasnost vreba, pogotovo od ovih  ustaša, četnika i jugobalija u građanskoj koži.

Pošto je u odbrani Bosne i Hercegovine sve dozvoljeno, to se beskompromisno laže, izmišlja, izvruću teze, analizira citiranost naučnih radova, traži otpuštanje s posla, prijeti, proklinje, etiketira, izdaju potvrde o patriotizmu.

Naravno, to je njihovo pravo i obaveza, jer neprijatelj nikad ne spava, ali hajde sada da postavimo jedno vrlo jednostavno pitanje tim Bošnjacima.

Ako su vam gore pobrojane pritajene ustaše, skriveni četnici i bošnjački otpad, s kim vi mislite praviti Bosnu i Hercegovinu?

Ako vam oni ne valjaju, a vidimo da ne valjaju, onda vam ostaju ovi drugi tj. pravi Srbi i Hrvati, koji se jednako tako ponašaju i govore kao i vi.

Ako njih priželjkujete kao partnere, onda ste isti kao oni, samo što se vaš nacionalizam zove bošnjački, a njihov hrvatski i srpski.

Postoji i treća mogućnost, a to je  Bosna i Hercegovina bez Srba i Hrvata. Nadam se da vam je jasno da to više nije Bosna i Hercegovina i biće vrlo zanimljivo kako mislite da to izvedete, bez  dopuštenja druge dvije etničke grupe?

Hajde što nemaju s kim da je prave, nego što Milorad Dodik i Dragan Čović, svaki dan se zahvale svome Bogu, što takva ekipa postoji. Jer danas se srpski i hrvatski nacionalizmi u Bosni i Hercegovini hrane strahom od bošnjačkog nacionalizma.

Da se ne lažemo, Srbi i Hrvati, mogu bez Bosne i Hercegovine i da se ona sutra raspadne, ne bi ni suzu pustili. Njihovi politički lideri i oni koji su na vlasti i oni koji to nisu, to ne kriju i svaki dan sistematski i temeljno rade da rasture ovu zemlju. Naravno, neće biti rata i džaba se ložite na naoružavanje i uvođenje vojnog roka, jer ni Dodiku ni Čoviću to nije interes. Šta će im  rat kada imaju vlast, moć, pare i sve vrijeme svijeta da ova državu obesmisle, do odumiranja? Izumiremo već odavno.

 

To vi već sve znate i nisam rekao ništa novo.

Kako na sve to trebaju da odgovore Bošnjaci?

Ne znam, ali ovo što rade gore pomenute „patriote“ ne pije vode, naprotiv.

 

• Možda za početak da iz svog vokabulara izbace generalizacije tipa izdajnici, četnici, ustaše, genocidna tvorevina i sl. i prestanu da histerišu kada čuju bilo šta što vam se ne uklapa u vašu priču. Histerija ne rješava problem, činjenice, argumenti i presude su mnogo konstruktivnije i efikasnije.

• Ne treba da zaborave ništa, ne moraju ni da oprostite, ako neće, ali treba da shvate da je od rata prošlo 30 godina.

• Možda da počnete dijalog sa pristojnim Srbima i Hrvatima, koliko to god bilo bolno i frustrirajuće za vas, samo više ne znam gdje će te naći te koji su po vašem ukusu?

• Vi ste pobijedili u ratu i sačuvali Bosnu i Hercegovinu, a sada morate da pravite građane te države. Stanovnike imamo, mada je i njih sve manje i manje.

• Prestanete da sanjate da ćete nadbrojati i nadjačati Srbe i Hrvate i da pokušate da ih pridobijete.

• Maknete se iz Sarajeva i shvatite već jednom da ima života i izvan njega, pogotovo tamo gdje su Srbi i Hrvati.

• Možda bi bilo najbolje da se prisjetite kakvu je politiku onomad vodio rahmetli Sulejman Tihić.

Ne urade li to skorije, bojim se da od Bosne i Hercegovine nema ništa, a pogotovo od Bosne o kojoj vi maštate.

Možda je već kasno, ali ne treba se predavati.

P.S. Sjetih se komemoracije Marku Vešoviću u Sarajevu prošle godine i likovanju pravih Srba iz Republike Srpske na činjenicu koliko je malo ljudi na njoj bilo. Braćo pravi Bošnjaci ako ste njega „pustili niz vodu“ jer vam se u jednom posleratnom trenutku nije svidjelo šta i kako govori, onda ste u ozbiljnom problemu, a još više Bosna i Hercegovina u koju se toliko kunete.

 

Preuzeto sa blogger.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog