Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Zašto SNSD ima toliko članstvo?

U utorak 5. marta 2019. godine SNSD je proslavio svoj 23. rođendan i tom prilikom u novoj zgradi stranke Milorad Dodik je obznanio da ova partija ima 192 707 članova.

Mašala, čest uzvik u Predsjedništvu BiH.

Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku u septembru 2017. godine u Republici Srpskoj je živjelo 1 153 017 stanovnika i to znači da je od ukupnog broja stanovnika ovog entiteta 16,7% stanovnika članovi SNSD.

Prema podacima CIK-a  u Republici Srpskoj pravo glasa ima 1 261 645 osoba, a od tog broja 15,2% su članova SNSD-a.

Na posljednjim parlamentarni izborima u Republici Srpskoj je glasalo 727 829 glasača, od toga su 26,4% članovi SNSD-a.

Evropski standard je da u jednoj državi imamo između 8 i 12% članova svih partija, dok su 1981. godine od ukupnog broja stanovnika Socijalističke federativne republike Jugoslavije 9,5%  činili članovi Saveza komunista Jugoslavije.

Prema riječima samog Dodika 1996. godine u ovaj politički projekat je krenulo njih 50, pa se postavlja jedno vrlo jednostavno pitanje otkud sada toliko socijaldemokrata i ljevičara u Republici Srpskoj?

Evo nekoliko razloga:

  • Jer se isplati. Da biste se zaposlili, ostali na poslu, napredovali dobro je da budete registrovani socijaldemokrata.
  • Da bi ste poslovali sa javnim institucijama Republike Srpske dobro je da budete registrovani socijaldemokrata.
  • Da bi ste bili član Saveza nezavisnih socijaldemokrata nije potrebno da budete socijaldemokrata.
  • Da bi ste bili član Saveza nezavisnih socijaldemokrata nije potrebno da budete ni ljevičar.

Kao što vidite masovnost podrazumjeva fleksibilnost.

Savez nezavisnih socijaldemokrata je odavno prestao da bude socijaldemokratska partija, i možemo reći da joj je politički krenulo kada je raskrstila sa socijaldemokratijom.

Oni su shvatili da im čak ni broj članova nije toliko važan ako ti članovi nisu pretvoreni u poslušne vojnike koji bespogovorno izvršavaju naređenja svojih kordinatora. Shvatili su takođe da im je mnogo važnija tačna i precizna baza podataka članstva od programa partije. Naučili su lekcije da  je mnogo važnija dobra organizacija partije od same ideologije.

I naravno Dodik.

Savez nezavisnih socijaldemokrata nije čak ni partija, ona se pretvorila u dobro organizovanu interesnu grupu, kojoj je cilj da kontroliše sve u Republici Srpskoj, od mjesnih zajednica, studentskih organizacija, udruženja građana, medija, tužilaštava, sudstva, škola i bolnica, opština, zakonodavne i izvršne vlasti.

Mislim da u ovom trenutku ne kontrolišu Vijeće učenika, ali samo u osnovnim školama jer se radi o maloljetnicima koji još uvijek nemaju pravo glasa.

U narednom periodu očekujem da dobiju ISO standarad, a kada uđu u Vijeće ministara eto i HALAL sertifikata.

Dok god SNSD bude na vlasti rast će i broj njihovih članova, koji će željeti da to svoje članstvo materijalizuju na neki način. Neki će očekivati posao, neki će maštati o poslovima sa javnim preduzećima, neki će željeti da napreduju u karijeri, dok će najveći broj njih biti zadovoljan selfijem sa Dodikom.

Naravno i tome će doći kraj, ali zapitamo li se hoće li biti života poslije socijaldemokratije?

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog