Vijesti

5 Razloga da se postanete lokavor

Možda ste čuli za ljude koji se nazivaju lokavorima. Možda i sami razmišljate da se pridružite pokretu lokavora. Lokavorima se nazivaju oni koji konzumiraju isključivo lokalno uzgojene proizvode i kada je to moguće, oslanjaju se na meso, jaja i druge proizvode iz lokalnih izvora.

Trošenje vašeg novca na lokalno uzgojene namirnice ima mnoge prednosti, uključujući zadržavanje sredstava unutar ekonomije vaših zajednica, doprinos okolini i smanjenje ličnog uticaja na oslobađanje karbon dioksida. Kao dodatak, konzumiranje lokalno proizvedene hrane ima zdravstvene pogodnosti. Evo pet razloga koji čine prelazak na stil lokavora zdravom odlukom:

Razlog 1: Postoji veza između lokalno ugojenih namirnica i dobrog zdravlja

Skore studije pokazuju da konzumacija lokalno uzgojenih namirnica ima pozitivne zdravstvene pogodnosti. Jedna od njih, objavljena u Journal of Rural Health u 2011.godini, pokazala je da širom okruga unutar SAD-a ljudi koji žive u sredinama gdje se je dostupna lokalno uzgojena hrana obično ima manje slučajeva gojaznosti, dijabetesa i stope smrtnosti.

Razlog 2: Lokalno uzgojene namirnice mogu biti hranljivije

Od berbe, pakovanja i distribucije namirnica širom zemlje, mogu proći dani ili čak i sedmice prije nego što se one nađu na policama naših marketa.

Ovaj vremenski razmak između berbe i konzumacije rezultuje smanjenim kvalitetom namirnica, navodi professor Gareth Edward-Jones u studiji iz 2010.godine objavljenoj u Proceedings of the Nutrition Society. Dodatna pogodnost je ta da će vaša svježa, lokalno ugojena hrana imati daleko bolji ukus.

Razlog 3: Manje je vjerovatno da lokalno uzgojena hrana sadrži pesticide

Većina voća i povrća je proputovalo dalek put prije nego što se našlo u vašim lokalnim marketima. Ovo je naročito istinito za vansezonsko voće i povrće.

Samo neobrađeno, organsko voće i povrće neće sadržati pesticide. Pošto ima kratak rok trajanja, mora biti konzumirano ubrzo nakon berbe. Iz ovog razloga, vjerovatno je da je bilo koji organski proizvod koji nađete u lokalnim marketima lokalno uzgojen.

Razlog 4: Veća raznolikost u vašoj ishrani

Kada se oslanjate na lokalne uzgajivače za nabavku namirnica, bićete u mogućnosti nabaviti isključivo sezonsko voće i povrće. Ovo znači da će vaš jelovnik varirati tokom godine. Kako proizvodi stižu po sezonama, možete osmišljavati različite recepte kojima ćete ih iskoristiti.

Uvođenjem raznolikosti u vašu ishranu možete biti sigurni da ćete obezbjediti vaše tijelo raznim antioksidansima i zdravim fitohemikalijama za maksimalne hranljive pogodnosti. Raznolikost je naročito važna za one koji su na restriktivnim dijetama, kao vegetarijanci i ljudi sa glutenskom intolerancijom.

Razlog 5: Gradske bašte povećavaju konzumaciju voća i povrća

Ako ste dovoljno srećni da imate pristup gradskim baštama, preporučujemo da uzmete učešće. Dr Katherine Alaimo u studiji objavljenoj u Journal of Nutrition Education and Behavior, navodi da za kućanstva u kojima jedan ili više članova učestvuju u gradskom vrtlarstvu postoji 3.5 veća vjerovatnoća da konzumiraju najmanje pet različitih vrsta voća i povrća dnevno.

Ona dodaje da je u ovakvim slučajevima veća fizička i mentalna spremnost, kao i emtivni i duhovni balans, u odnosu na one koji se ne bave sličnim aktivnostima.

Već danas krenite na put ka zdravoj ishrani

Lokalna proizvodnja hrane, naročito voća i povrća vrtoglavo raste. Pored toga što pomažete vašu lokalnu ekonomiju, možete biti zadovoljni činjenicom da lokalno uzgojene namirnice nude vama i vašoj porodici brojne pogodnosti.

Izvor: organsko.org

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko ste vi lično zadovoljni 2024. godinom?

Rezultati ankete
Blog