
Svijet
Kriza u Jelisejskoj palati, nema kavijara
Kuvar francuskog predsjednika Bernar Vosion požalio se da se posljedice ekonomske krize osjećaju i u Jelisejskoj palati. Sa menija nestali delikatesi poput lososa, jastoga i kavijara
Izvor:Večernje novostiKuvar francuskog predsjednika Bernar Vosion požalio se da se posljedice ekonomske krize osjećaju i u Jelisejskoj palati, jer su sa menija Fransoa Olanda nestali delikatesi poput lososa, jastoga i kavijara.
Vosion je u Jelisejskoj palati počeo kao pomoćnik glavnog kuvara još 1974. godine i u 40 godina dugoj karijeri pripremao je jela za šest francuskih predsjednika.
U nedavno objavljenoj knjizi Žila Bragarda, osnivača ekskluzivnog kluba "Šefova šefova" koji okuplja kuvare svjetskih lidera, i novinara Kristijana Rudoa, Vosion se požalio da je kavijar postao skoro pa nepristojna riječ.
"Tartufi i jastozi su potpuno nestali iz jelovnika. Kavijar da ni ne spominjem, gotovo da je postao nepristojna riječ", rekao je on.
Razlog leži u činjenici da je Oland i u kuhinji nastojao da očuva sliku "normalnog" i "štedljivog" predsjednika.
"Nije da smo na svaki tanjir stavljali kilogram tartufa, nego pet grama po osobi, što i nije prevelik trošak", tvrdio Vosion.
U knjizi se navodi da se u vrijeme socijalističkog predsjednika Fransoa Miterana redovno za stolom posluživao kavijar, prilikom nedavnog prijema za Olandove sradnike za stolom su bili posluženi čips, masline, kobasice, sendviči i stono vino, piše Jutarnji.hr.