Svijet

Жену кинеског нобеловца "чува" полиција

ПЕКИНГ – Полиција је ставила у кућни притвор жену кинеског дисидента Лиу Сиаобоуа, овогодишњег добитника Нобелове награде за мир, а у близини њеног стана у западном дијелу Пекинга су од недеље размјештене уочљиве безбједносне снаге.


Новинарима је забрањен приступ мјесту становања, а Лиу Ксиа, жена нобеловца, не одговара на телефонске позиве јер веза не може да се успостави, навела је јапанска агенција Кјодо.

Полиција јој је, међутим, дозволила да током викенда посјети мужа који је у затвору у сјевероисточној провинцији Лиаонинг, гдје се налази на издржавању 11-годишње казне због „антидржавних активности”. Путовала је возом, заједно са својим братом.

Она је кратко видјела мужа и обавијестила га да је добитник Нобелове награде за мир. Сазнавши ту вијест, затворени Лиу је заплакао и рекао да награду посвећује „Мученицима с Тјенанмена”, пренио је Кјодо речи Јанга Ђианлија, бившег студентског активисте са Тјенанмена у Пекингу који сада живи у САД, а који се позвао на разговор са женом Нобеловца.

Госпођа Ксиа је поставила поруку на мрежи Твитер да се вратила кући из посјете мужу, да не може никога да контактира јер јој је мобилни телефон разбијен, као и да јој је од 8. октобра ускраћено слободно кретање. Такође је позвала јавност да изврши притисак због њеног притвора, навела је јапанска агенција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog