Svijet

Предсједница Киргизије хвали своје изборе

БИШКЕК - Предсједник Киргизије Роза Отунбајева оцијенила је данас да су у овој земљи јуче по први пут одржани слободни парламентарни избори од када је држава прије 20 година стекла независност.


"У последњих 20 година нисмо имали овакве изборе. Данас су сви у Кригизији могли слободно, без било каквог притиска и диктата да гласају ", изјавила је Отубајева у обраћању нацији.

Она је додала да су власти, партије и народ показали свијету да су демократски избори могући у Киргизији.

Према прелиминарним резултатима које је на интернет сајту објавила изборна комисија, опозициона националистичка партија Ата-Јурт у благој предности у односу на социјалдемократску партију Киргизије која подржава привремену владу.

Следе проруска партија бившег премијера Феликса Кулова, Ар-Намис, партија Република и централно љевичарска провладина партија Ата-Мекен, која је била фаворит.

Након двије револуције, у марту 2005. и априлу 2010. када је побуном збачен предсједник Курманбек Бакијев, а на чело прелазне владе ступила Роза Отунбајева, Киргизија је у јуну донијела о нови устав који укида предсједнички систем.

Рози Отунбајевој, постављеној за шефа државе у априлу, послије свргавања Бакијева, мандат истиче 31. децембра 2011. године.

Киргизија, једина земља на свијету са руском и америчком војном базом, граничи са Кином и налази се у близини Авганистана.

САД здушно подржава план стварања прве демократије у региону, док се Русија противи парламентарном моделу тврдећи да ће то изложити земљу додатном насиљу, као и да ће и овим путем исламски милитанти лакше доћи на власт.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog