Svijet

Бил Гејтс на самиту Г20

СЕУЛ - Више од 100 бизнисмена из цијелог свијета, укључујући оснивача "Мајкрософта" Била Гејтса потврдило је свој долазак на наредни самит групе 20 развијених земаља Г 20, који ће бити одржан 11. и 12. новембра у јужнокорејској пријестоници Сеулу, рекли су организатори.


Исти извор наводи да ће Гејтс, који је сада копредсједавајући хумантарне фондације Бил и Мелинда Гејтс, бити међу 112 бизнисмена који ће се састати на маргинама самита 10. новембра.

У саопштењу организатора наводи се да ће на самиту учествовати 35 шефова компанија из сектора производње и информационих технологија, 28 из финансијских фирми, 25 из области енергетике и 24 логистике, поморске трговине и других сектора.

Међу компанијама које ћу учествовати су "Ројал дач шел" /Royal Dutch Shell/ из Холандије, "Тотал" из Француске, финансијска група ИНГ из Холандије, Америчка банка /Bank of America/, Хјулет-Пакард /Hewlett-Packard/ и швајцарска "Нестле" /Nestle/.

Јужна Кореја већ извјесно вријеме покушава да пословни самит уврсти у редовни дио засједања Г 20.

Иако су и претходни сусрети лидера земаља Г 20 укључивали шефове компанија, организатори су ове године најавили да ће то бити највећи скуп те врсте и биће повезан са главним догађајем.

Организатори кажу да ће шефови комапнија моћи слободно да разговарају о економским проблемима на округлим столовима са политичким лидерима, међу којима ће бити лидери САД и Кине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog