Svijet

Турска: Постављен крст на јерменској цркви

АНКАРА - На врху древне јерменске цркве на истоку Турске, у којој је недавно одржано богослужење, данас је постављен крст што представља знак добре воље Анкаре према Јеревану, јавила је новинска агенција Анадолија.


На богослужењу 19. септембра у цркви Светог крста у провинцији Ван окупило се око 1 000 вјерника, али је цијели скуп бојкотовала Јерменска апостолска црква јер турске власти нису поставиле крст на врх грађевине.


Турски званичници рекли су тада да крст није постављен због бирократске процедуре која је неопходна када се ради о било којем историјском споменику.

Радници су данас поставили жељезни крст висине два метра, тежине око 110 килограма на врху куполе, након благослова свештенства јерменске патријаршије у Истанбулу, духовног центра мале јерменске заједнице у Турској, која броји око 70 000 људи.

Недавна служба у овој цркви из 10. вијека је прва након 95 година, односно након масакра и депортације Јермена у вријеме Првог свјетског рата, што је увелико смањило број Јермена у Отоманском царству.

Стотине Турака дошло је у петак на молитву у древну јерменску Саборну цркву у сусједној провинцији Карс, на позив једне националистичке партије, што је протумачено као одговор на богослужење 19. септембра.

Овај догађај је као "политичку провокацију" осудила Јерменска апостолска црква у граду Ечмијадзину.

Турско-јерменски односи "затровани" су крвавом прошлости. Јермени кажу да је око 1,5 милиона њихових сународника убијено у систематској кампањи истребљења између 1915. и 1817. године, што Турска категорично одбацује.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog