Društvo

Невесиње добило центар за зрење сира из мијеха

НЕВЕСИЊЕ - У Невесињу је данас отворен Центар за зрење сира из мијеха и промоцију типичних херцеговачких производа, те одржано предавање о квалитету херцеговачког сира.


"Ово је само један у низу наших пројеката који реализујемо заједно са иностраним владиним и невладиним сектором, а односи се на афирмацију пољопривредне производње и руралног развоја", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске /РС/ Радивоје Братић који је отворио Центар са начелником општине Браниславом Миковићем и координатором УКОДЕП-ових пројеката за БиХ Соринелом Гетауом

Центар за зрење сира опремљен је и просторијом за дегустацију и продају типичних пољопривредно-прехрамбених и занатских производа, а воде га Удружење "Окуси Херцеговину" и Удружење произвођача "Херцеговачки сир из мијеха".

Објекат је изграђен захваљујући активностима италијанског УКОДЕП-а у оквиру пројекта "Заштита и валоризација традиционалних пољопривредних производа од вриједности за Херцеговину" уз суфинансирање Министарства спољних послова Италије, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и општине Невесиње.

Прије церемоније свечаног отварања Центра за зрење сира из мијеха у великој општинској сали одржано је предавање о квалитету херцеговачког сира, као аутентичног производа ових простора.

Професор Роберто Рубино из Италије говорио је о резултатима хемијске анализе сира из мијеха и истакао да је хемијска анализа урађена за 36 узорака сира из Невесиња, те једна анализа не мора да буде индикатор квалитета, због чега би требало радити више анализа.

Рубино је посебно нагласио да би процес цијеђења сира требало испитати и порадити на стандардизацији, а посебну пажњу треба посветити и киселости сира, јер је она прилично неуједначена.

Професор сарајевског Пољопривредно-прехрамбеног факултета Златан Сарић рекао је да је ова високошколска установа радила микро-биолошке анализе сира из мијеха, те да резултати нису лоши, али да постоје знатне разлике од узорка до узорка.

Резултати анализе сира подијељени су самим произвођачима који су били присутни на предавању и они ће моћи, када се упознају са главним недостатцима свога производа, да раде на побољшању физичко-хемијских и микро биолошких својстава сира из мијеха.

Komentari
Twitter
Anketa

Gdje bio trebao biti izgrađen nacionalni stadion u Bosni i Hercegovini?

Rezultati ankete
Blog