Svijet

Ванредно стање у граду Ош на југу Киргистана

У нередима у граду Ошу на југу Киргизије 17 мртвих, више од 200 повријеђених. У Ошу власти прогласиле ванредно стање и увеле полицијски час.


Најмање 17 особа је изгубило живот, а око 200 је повријеђено у јутрошњим нередима на југу Киргизије.

Како је пренијела агенција Ројтерс, позивајући се на изворе у локалном министарству здравља, хоспитализовани грађани имају разне врсте повреда, укључујући и оне од ватреног оружја.

Како је раније јављено, у граду Ошу на југу Киргизије ноћас је проглашено ванредно стање и уведен полицијски час, пошто су на стотине младих дивљале разбијајући излоге, пљачкајући продавнице и палећи паркирана возила.

Привремена влада Киргизије, на чијем се челу налази Роза Отунбајева, прогласила је ванредно стање у Ошу и три околне области, послије ванредне седнице одржане у раним јутарњим сатима, изјавио је агенцији Ројтерс портпарол владе Фарид Нијазов.

Јужна Киргизија била је упориште предсједника Курманбека Бакијева, свргнутог послије априлских нереда у тој централноазијској држави.

Нијазов је рекао да је између 1.000 и 3.000 особа учествовало у ноћашњем насиљу на улицама другог по величини града, које је почело међусобним сукобима више група младих људи.

"Више од 500 грађана дошло је ноћас у болницу са повредама нанијетим хладним оружјем, а могуће је да је једна особа подлегла", изјавио је агенцији љекар који је желио да остане анониман.

Маса се разбежала по уласку војске и оклопних возила у град, рекао је Нијазов, додајући да ће ванредно стање и полицијски час остати на снази до 20. јуна.

С друге стране, агенција Итар-Тас наводи да су током нереда запаљена здања Узбекистанског драмског позоришта, регионалне филхармоније и телевизије, хотел "Алтај", једна штампарија, тржни центар, као и више кафића и интернет-кафеа.

Према изјавама сведока са лица мјеста, у граду се још увијек чује пуцњава, а велике групе људи се крећу улицама узвикујући "Живјела Киргизија".

Неки чланови привремене владе сматрају да су нереди посљедица етничких конфликата у граду, у коме већину чине Узбеци и Киргизи, као и да су раније планирани, подсјећа Итар-Тас.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog