Svijet

Бакијев: Срушила ме Русија

МИНСК - Свргнути предсједник Киргизије Курманбек Бакијев изјавио је данас да је незадовољство Русије поводом одлуке о продужењу америчког закупа ваздухопловне базе имало улогу у његовом свргавању 7. априла.


Бакијев је рекао на конференцији за новинаре у бјелоруској пријестоници Минску да руски предсједник Дмитриј Медведев и премијер Владимир Путин нису били задовољни његовом одлуком да Американцима продужи закуп базе на територији Киргизије.

"Рекли су ми: Зашто и даље радиш на бази Манас, то нас брине, то нам не одговара“, рекао је Бакијев. Америчка војска користи ову базу за транспорт залиха за своје трупе у Авганистану.

Бакијев је додао да је руско руководство било иритирано због постојања те војне базе и да је "тај фактор имао одређену улогу".

Бакијев је додао да не планира да се врати у Киргизију као предсједник. Он се послије народног устанка склонио у Казахстан, а прије три дана стигао је са породицом у Бјелорусију.

Бјелоруски предсједник Александер Лукашенко изјавио је да је Бакијев шеф пријатељске земље и да ће му Бјелорусија пружити заштиту.

У склапању договора о одласку Бакијева из Киргизије посредничку улогу имале су САД и Русија. Киргизијом тренутно управља привремена влада на челу са бившим министром спољних послова Розом Отунбајевом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog