Svijet

Guteres o BRIKS-u: Svi samiti pomažu u rješavanju globalnih problema

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je danas, povodom svoje posjete samitu BRIKS-a u Kazanju, u Rusiji, da svi samiti "pomažu u rješavanju globalnih problema".

- Imao sam priliku da posjetim Kazanjski Kremlj, to je kao divno svjetsko čudo. Vjerujem da su svi samiti na kojima se zemlje ujedinjuju od presudnog značaja jer pomažu u rješavanju globalnih problema - rekao je Gutereš, a prenijela je Nexta.

Od 22. do 24. oktobra u Kazanju je održan samit lidera BRIKS-a kome je prisustvovao i Guteres, u njegovoj prvoj posjeti Ruskoj Federaciji poslije više od dvije godine.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je takvu odluku generalnog sekretara i dodalo da Guteres šteti ugledu UN.

Prethodno je zamjenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Gak rekao novinarima da je put Antonija Gutereša u Rusiju na samit BRIKS-a u Kazanju "standardna praksa", i da istovremeno, stav generalnog sekretara UN u vezi sa ruskim ratom protiv Ukrajine ostaje nepromijenjen.

Guteres je na samitu poručio liderima BRIKS-a, uključujući i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, da je svijetu potreban mir u Ukrajini, Gazi, Libanu, Ukrajini i Sudanu.

 

Foto: summit.brics-russia2024.ru
Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog