Svijet

Počinje Samit BRIKS-a, stižu predstavnici više od 30 zemalja

U ruskom gradu Kazanju počinje 16. Samit BRIKS-a, na kojem će biti predstavljeno 36 zemalja – 22 na najvišem nivou i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija. Lideri će razmotriti saradnju u oblastima politike i bezbednosti, ekonomije i finansija i kulturno-humanitarnoj sferi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće Samitu šefova država BRIKS-a .

Republika Srpska pozvana je kao posmatrač na Samit koji će trajati do 24. oktobra.

Dodik je ranije najavio da će se na ovom samitu sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim liderima zemalja koji promovišu vrijednosti koje odgovaraju i Srpskoj.

On je naveo da je BRIKS globalni forum u kojem su zemlje koje uvažavaju međusobni suverenitet i ne miješaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja, te žele da ponude jednu sasvim novu alternativu funkcionisanja svijeta u budućnosti.

"Zato je važno da se bude ovdje, zahvaljujući ruskoj strani koja je smatrala dovoljno važnim da i ja budem ovdje pozvan", rekao je Dodik.

On je istakao važnost da se sa članicama BRIKS-a uspostavi dobra saradnja, te naveo da će koristiti kanale da sve prijatelje svijeta obavijesti o torturi koju Zapad vrši prema Srpskoj sa željom da formira unitarnu BiH.

Dodik je ranije doputovao u Kazanj, a u delegaciji Republike Srpske su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović, te savjetnik predsjednika Srpske Branislav Okuka.

Na Samit BRIKS-a pozvano je više od 60 šefova država, a dolazak je najavio i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja - Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvo iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G7 - grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom.

 

Foto: iStock.com/ISerg
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog