Intervju

Julia Šćepanović: Holanđani su zaljubljeni u našu tradicionalnu muziku (FOTO/VIDEO)

Dirigentkinja Julia Šćepanović diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Karijeru je započela sa Beogradskom filharmonijom, a poslije i kao asistent dirigenta Beogradske opere.

Od 1990-ih godina, radi kao dirigent, vokalni savjetnik i muzički edukator u mnogim horovima i orkestrima u Holandiji.

Balkansko pjevanje i muzika iz Istočne Evrope su njena specijalnost. Već godinama organizuje muzičke radionice u kojima našu tradicionalnu muziku približava strancima, koje su sa velikim interesovanjem propraćene na Univerzitetu u Amsterdamu, Muzičkom konzervatorijumu u Zvoleu, muzičkim festivalima i kulturnim centrima širom Holandije.

Julia je pionir u izvođenju Mokranjčeve muzike u Holandiji, a od 2010. godine je dirigent Balkanskog ženskog hora iz Amsterdama, sa kojim ove jeseni priprema dva značajna koncerta.

Ona kaže da su Holanđani zaljubljeni u našu tradicionalnu muziku.

Julija priprema novi projekat koji će se desiti na jesen, a kojim ona u Holandiji promoviše klasičnu i tradicionalnu muziku sa naših prostora.

"Fokus je na Srpskoj tradicionalnoj muzici – glas i truba. Tačnije, radi se o specifičnom stilu sviranja dragačevske trube i narodnog pevanja za koje je uvek postojao veliki interes u Zapadnoj Evropi.

Julia Šćepanović/ Foto:Mladen Pikulić

Specifični stil sviranja tih limenih duvačkih instrumenata, i fascinantni načini pevanja sa naseg šireg područja zagolicali su interes i Fanfarnog orkestra iz Utrehta i Balkanskog zenskog hora iz Amsterdama.

Oni su me zamolili kao specijalistu za balkansku muziku da sastavim i vodim koncertni program Balkan blaast, budući da su na jednom od mojih predavanja saznali za srpsku dragačevsku trubu i Guču, a pre toga su već znali muziku Gorana Bregovića. Javilo se veliko interesovanje, koje je preraslo u zaljubljenost", kaže Julia.

Julia napominje da je ovaj projekat podstakao pažnju i kulturnih Fondacija u Holandiji, te su im i oni pohrlili u pomoć, za šta su im veoma zahvalni.

"Njihova podrška me je inspirisala, i rešila sam  – dovesću im onda najbolje muzičare za to, koji će pokazati da Balkanska i Srpska muzika nisu samo Čaje šukarije, G. Bregović i Dj Shantal, nego iza toga stoji čitav novi svet, ogromna muzička baština sa čarobnim muzičkim “rastinjem” za koje oni nikad nisu ni čuli", naglašava Julia.


Foto: Mladen Pikulić

- Zato sam i pozvala naša dva izuzetna umetnika iz Beograda, koji su su idealan izbor – Bojanu Nikolić i Dragana Ristevskog, kaže Julia.

- Ne samo da su diplomirani muzičari, nego su jedni od najvrsnijih izvođača i poznavalaca svih Balkanskih stilova - od klasične muzike do tradicionalne, sa svim mešavinama (“crossover”) stilovima.

- Trudićemo se da ne samo stilski verno izvedemo, nego i da im na radionicama objasnimo ZAŠTO je to tako svirano, iz kog običaja potiče, zasto je pesma vesela ako je tekst tako tragičan i ostale šarmantne začudnosti Srpske kulture, rekla je na kraju Julia.

Video - Turneja po Srbiji (2019)


Orkestrom i horom će naizmenično dirigovati: Martin Wernsen i Julia Šćepanović.

Muzička radionica: Srpske trube, Draganco Ristevski – utorak, 29. oktobar, Utreht. Muzička radionica: Balkansko pevanje, Bojana Nikolić, četvrtak 31. oktobar, Amsterdam. Koncert: Balkan blaast! Utreht – subota, 2. novembar. Koncert: Balkan blaast! Amsterdam – nedelja, 3. novembar.

Foto: Mladen Pikulić

 

Frontal

Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog